Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Installatietechniek

Recessie: creativiteit en verduurzamen

23-06-2020, 14:06
Recessie: creativiteit en verduurzamen
Photo by Ricardo Gomez Angel on Unsplash

Inzet en creativiteit

De minister-president zei gedurende de lockdown ongelooflijk onder de indruk te zijn van de creativiteit en inzet van Nederland. In alle sectoren en industrieën werden nieuwe initiatieven opgezet en werkten mensen door om samen door de crisis te komen. Hoe doen installateurs dit?

Installateurs nodig

Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, zette al vroeg in op de verduurzamingsslag en het belang hiervan: ‘de energietransitie wacht niet en daarbij hebben we de bedrijven in de technische sector keihard nodig.’ Daarnaast zijn klimaatinstallaties belangrijk voor de gezondheid van mensen en kunnen die de verdere verspreiding van virussen tegen gaan. En voor de verdere uitbreiding van de klimaat-complexe ruimtes als intensive care units zijn vakmensen nodig. Kortom: installateurs zijn keihard nodig.

Historische recessie

Economen van de Rabobank meldden eerder dat de Nederlandse economie in een historisch diepe recessie komt, ondanks alle steunpakketten. Over heel 2020 zal de economie met 6 procent dalen, de grootste dip in honderd jaar. De zwaarste schok kwam in het tweede kwartaal toen sectoren massaal verplicht dicht moesten. Dit leidde naar verwachting tot een krimp van 8 procent tussen maart en juni.

Naar verwachting zal de bouwsector in het derde of vierde kwartaal de grootste schok voelen. Huidige projecten lopen door terwijl investering staken, dit zal later tot een lagere werkgelegenheid in de sector leiden. Daarnaast is het tijdens een recessie niet ongehoord dat de toelevering van goederen en materialen vermindert. Dit kan door de aard van de huidige crisis versterkt worden. De eerste besmettingen van het Coronavirus werden in december 2019 in China gemeld. China werd hard geraakt door de pandemie en heeft enige tijd grote delen van het land op slot gedaan. Dit betekende dat grote delen van de Chinese industrie stil kwamen te liggen. China is één van de grootste leveranciers aan Nederland van zonnepanelen en warmtepompen. 

Snel, innovatief en crisis-behendig

Ingenieursbureau Deerns initieerde binnen twee weken van de lockdown een speciale service voor ziekenhuizen: binnen twee dagen advies over het uitbreiden van de intensive care capaciteit. Irma Timmerman, manager Marketing en Communicatie bij Deerns: “Wij kennen de primaire processen in ziekenhuizen. Zo is het belangrijk voor het realiseren van extra IC-capaciteit in ruimten die daar niet primair voor bedoeld zijn, zo goed als mogelijk is, technische aanpassingen te doen die de veiligheid van patiënt en medische staf vergroten. Denk hierbij aan het creëren van gesluisde kamers of afdelingen om de besmettingsbron te isoleren van de rest van het ziekenhuis. Of een omkleed zone en handwas voorziening aan het begin van de afdeling, maar ook voorzieningen voor het beademingsapparaat, zoals zuurstof, ademlucht en noodstroom.”

“Dit doen wij op afstand. Ziekenhuizen kunnen een hun vraagstuk naar ons opsturen en dan kijken wij aan de hand van een quick scan welke aanpassingen er nodig zijn om de ruimtes installatietechnisch kloppend te maken.”

Meer over deze onderwerpen

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Vaktechnisch

Informatie voor professional en bedrijf op het snijvlak van vakinhoudelijkheid en actualiteit.