Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Energie

NTA 8800: de belangrijke punten voor installatie-adviseurs

3 juli, 16:15
NTA 8800: de belangrijke punten voor installatie-adviseurs
Afbeelding van Mark de Lange via Pixabay

De NTA 8800, de nieuwe rekenregels voor BENG, om de energieprestatie te bepalen, gaan vanaf 1 januari 2021 in. Deze week lanceerden drie leveranciers nieuwe softwareprogramma’s om de berekeningen mogelijk te maken. De NTA 8800 wordt de nieuwe norm voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw en voor woning- en utiliteitsbouw. Het volgt de Europese normen voor de bepaling van energieverbruik van gebouwen. In Nederland zal het de huidige EPC vervangen. De nieuwe norm zal vooral veel verandering teweegbrengen voor installatie-adviseurs en bouwbedrijven.

NTA 8800 software

Met de ingang van de NTA 8800 in zich zijn er op 1 juli drie softwareprogramma’s uitgekomen voor de berekening van de energieprestatie van gebouwen. Hiermee is het mogelijk de berekeningen te maken voor, bijvoorbeeld, een vergunningsaanvraag. Berekeningsresultaten en energielabels kunnen pas vanaf de ingangsdatum van de NTA 8800 op 1 januari 2021 geregistreerd worden. De drie leveranciers van de softwareprogramma’s zijn:

NTA 8800 vanaf 2021

De norm voor alle gebouwen wordt vanaf 2021 de NTA 8800. Voor installatie-adviseurs is dit een belangrijke verandering. Deze nieuwe rekenregels, ook wel bekend als BENG-eisen, voldoen aan de richtlijnen zoals omschreven in Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD). De grootste verandering ten opzichte van de EPC is dat de nieuwe norm drie rekenregels bevat in plaats van één:

  • de energiebehoefte in kWh per m² gebruiksoppervlakte per jaar (kWh/m².jr)
  • het primair fossiel energiegebruik, in kWh per m² gebruiksoppervlakte per jaar (kWh/m².jr)
  • het aandeel hernieuwbare energie in procenten (%)

De nieuwe bepaling is op basis van de installaties, de gebouweigenschappen en de gebruikers. Vanaf januari 2021 zullen opgeleverde gebouwen voorzien moeten zijn van een energielabel.

Deel dit artikel

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Vaktechnisch

Informatie voor professional en bedrijf op het snijvlak van vakinhoudelijkheid en actualiteit.