Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Installatietechniek

W4Y gecertificeerd Fitwel ambassadeur

Bron: www.w4y.nl 03-07-2020, 13:34
W4Y gecertificeerd Fitwel ambassadeur
Beeld: W4Y

Mensen brengen gemiddeld 90% van hun tijd door in een gebouw. Het binnenklimaat in de woon- en werkomgeving heeft daarom grote invloed op de gezondheid van gebouwgebruikers en bezoekers. Mooi dus als deze gebouwde omgeving ook kan bijdragen aan de gezondheid van haar gebruikers. “Met de Fitwel-methodiek optimaliseer je de gebouwde omgeving en verbeter je de algehele gezondheid van gebouwgebruikers. Reden voor mij om mijn certificering te behalen”, vertelt de kersverse Fitwel-ambassadeur Koen de Wijs, adviseur van W4Y. Hij is samen met Jan Roersen één van de 1900 gecertificeerde Fitwel-ambassadeurs wereldwijd. Gezondheid en welzijn zijn ook steeds belangrijker voor mensen en is een van de opkomende trends in duurzaam vastgoed.

“Fitwel stimuleert vastgoedeigenaren & beheerders te investeren in de gezondheid in én rond het gebouw. Vooral in een tijd als deze, met COVID-19, ervaren we hoe belangrijk het is om het binnenklimaat van gebouwen te optimaliseren. Fitwel is een goedkopere en snellere certificering dan de WELL Building Standard. W4Y loopt voorop met BREEAM-certificeringen in Nederland. Fitwel is een waardevolle aanvulling op een BREEAM-certificaat. Ook zonder certificaat geeft Fitwel waardevolle inzichten in de situatie in uw gebouw.”

Fitwel is een internationaal certificeringstraject voor gezonde gebouwen, net als de WELL Building Standard. Maar dan laagdrempeliger en goedkoper. Waar een WELL-certificaat zich vooral focust op de individuele gezondheid, richt Fitwel zich op de gezondheid van alle gebouwgebruikers (zowel thuis als op kantoor). Zeker nu het werken op afstand door het corona virus een enorme vlucht heeft genomen, zullen mensen merken dat het gezond thuiswerken ook steeds belangrijker wordt.

7 Gezondheidseffecten en 12 categorieën centraal

Fitwel is opgebouwd vanuit zo’n 3.000 wetenschappelijke studies, waaruit meer dan 63 strategieën naar voren zijn gekomen. Deze strategieën zijn gebaseerd op 7 gezondheidseffecten en verdeeld over 12 categorieën. Deze zijn op logische wijze ingedeeld. Ze starten bij de locatie, via de toegang tot het gebouw, verder door het gebouw heen en eindigden bij de vluchtplannen. Fitwel focust vooral op beweging en sociale contacten. Inactiviteit van gebouwgebruikers probeert men te voorkomen, omdat gezondheidseffecten van inactiviteit gelijk staan aan roken. Hierbij wordt rekening gehouden met de mentale gesteldheid van alle gebouwgebruikers.

Zo wordt bijvoorbeeld gekeken naar de afstand van een gebouw tot beschikbaar openbaar vervoer, is er een tuin of ruimte voor beweging, zijn trappen zichtbaar vanaf de lift, wordt het gebruik van trappen gepromoot, hebben de werkplaatsen voldoende daglicht, zijn er watervoorzieningen op iedere verdieping en wordt gezond eten en drinken aangeboden. Kortom een breed pallet van voorzieningen die helpen het werken en wonen in gebouwen gezonder te maken. Fitwel is een prima basis en een mooie aanvulling op een BREEAM-certificering.

Fitwel-methodiek en certificaat

Het Fitwel-certificaat wordt behaald via een scorecard. Per sector (kantoor-, retail, woon- en gemeenschapsgebouwen) zijn scorecards beschikbaar, zowel voor nieuwbouw als bestaande bouw. Hiermee kan Fitwel zowel in het ontwerpproces als bij bestande gebouwen beoordeeld worden.

Aan de scorecards zijn meer dan 63 evidence-based strategieën met unieke punten gekoppeld. Dit maakt Fitwel in haar basis veelzijdig en laagdrempelig. Gescoord wordt met de impact op de gebruikersgezondheid. Afhankelijk van de score verwerft een gebouw 1, 2, of 3 sterren, waarbij een minimale score van 90 op de 144 punten behaald moet worden om tot een certificaat te komen. Maar ook zonder certificaat geeft Fitwel waardevolle inzichten in de situatie in uw gebouw.

De certificering van Fitwel gebeurt op basis van aangeleverde documentatie. Dit wijkt af van WELL. Bij WELL wordt gecertificeerd op basis van gemeten en geverifieerde prestaties. Fitwel-certificering is hierdoor sneller en goedkoper. In beide gevallen geldt hercertificering na 3 jaar.

Tot slot werkt Fitwel met een portal waar alle bewijslast in verwerkt kan worden. Met het portal kan men bovendien eenvoudig overzichten en benchmarks maken. Hierdoor weet u altijd hoe u staat ten opzichte van soortgelijke gebouwen.
Verder met Fitwel?

Meer weten over Fitwel, de voordelen versus WELL en de mogelijkheden die Fitwel voor uw organisatie en pand biedt? Of bent u benieuwd hoe en waarom Fitwel aanvullend is naast uw BREEAM-certificering? Neem dan contact op met Fitwel-ambassadeurs en BREEAM-specialisten Koen de Wijs of Jan Roersen voor een vrijblijvend advies.

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

W4Y

W4Y is een deskundig en onafhankelijk adviesbureau op het gebied van gebouwgebonden installaties en duurzaamheid. We zijn een hechte groep professionals. Vanuit onze vestiging in Harderwijk werken we aan projecten in heel Nederland.

Onze werkwijze

We geloven niet in ‘inzet voor…