Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Alles over de Solar roof van Tesla [VIDEO]

Bron: pv-magazine-usa.com 04-07-2020, 09:10
Alles over de Solar roof van Tesla [VIDEO]
Beeld: Tesla

Tesla kondigde onlangs aan bij de productie van zonnedaken 4 megawatt per week te kunnen halen, omgerekend genoeg voor 1000 huishoudens. De Amerikaanse producent van elektrische auto’s ontwierp een dak dat volledig uit zonnepanelen bestaat. Dit Solar Roof concept is ontwikkeld door SolarCity. Het bedrijf werd in 2016 overgenomen door Tesla.  Tesla ambieert met haar producten een einde te maken aan de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Met de overname van SolarCity zet Tesla zich dubbel in voor duurzaam leven: mobiliteit en duurzame opwekking. De ambitie? Een wereld die draait op schone energie. Schoolvoorbeeld? Je Tesla opladen met energie opgewekt door je zonnedak.

Wat is een Solar Roof?

De Solar Roof is een dak dat volledig bestaat uit kleine zonnecellen. Bij de installatie worden alle dakpannen verwijderd en worden vervangen met de zonnecellen die op zwarte dakpannen lijken. Het is het beeld van de toekomst, deze gebouw geïntegreerde fotovoltaïsch producten. Wat je ziet, is niet wat het op het eerste gezicht lijkt. Een dakpan blijkt ook een zonnecel. Maar wat levert een dergelijke constructie nu op? In 2019 was dit minder dan bij de gemiddelde installatie van doorsnee zonnepanelen. PV-panelen wekken jaarlijks gemiddeld 13000 kwh op, terwijl een Solar Roof gemiddeld op 10000 kwh per jaar zat. Tesla is in de de Solar Roof fabriek in New York bezig om dat wattage op te schroeven. Zo wordt de Solar Roof  in de nabije toekomst voordeliger is dan gewone PV panelen.

Krappe arbeidsmarkt

Op 15 maart tweette Tesla dat Giga New York, de mega fabriek waar de Solar Roof wordt geproduceerd, 4MW aan Solar Roof had gebouwd in één week. Genoeg om elektriciteit voor 1000 huishoudens op te wekken. Maar de grootste bottleneck voor Tesla zit niet in de productie maar in de installatie. Bij de lancering in 2018 kondigde het bedrijf vijf tot zeven dagen nodig te hebben voor de installatie, even lang als bij het plaatsen van een doorsnee dak. In de realiteit komt de duur van een volledige installatie in de buurt van twee weken. Tesla ambieert 1000 Solar Roof installaties per week te halen. Sinds de aankondiging van de derde versie van de Solar Roof in 2019 zet Tesla groot in op installateurs. Momenteel heeft Tesla onder ‘solar’ 76 open vacatures in de VS. Daarvan zijn er 65 voor posities binnen de installatie van Solar Roof. Tesla breidt uit – gaat dit om welkome innovatie of om nog een concurrent op een al krappe arbeidsmarkt?

Volgens het Amerikaanse Bureau of Labour Statistics zal de werkgelegenheid voor zonnepaneel installateurs tussen 2018 en 2028 met 63 procent toenemen, veel sneller dan het gemiddelde voor alle beroepen. Op 7 april gepubliceerde the New York Times een artikel over de weerbaarheid van zonne-energie, zelfs gedurende een pandemie: “De zonne-industrie verwacht in 2020 meer panelen toe te voegen dan in enig ander jaar daarvoor, zei Abigail Hopper, voorzitter van de Solar Energy Industries Association. Dat gaat nu niet gebeuren, maar de industrie staat nog steeds klaar om capaciteit toe te voegen.”

Het komt natuurlijk niet als een verrassing dat bedrijven als Coolblue, met een volledige in-house zonnepanelen service, en Tesla toegang zoeken tot deze groeiende markt. Toch is er in het geval van Tesla geen reden om dit te betreuren. Ze nemen inderdaad in sneltreinvaart installateurs aan in de VS, maar ze werken ook samen met aannemers en verkopen licenties voor de Solar Roof. Dus naast dat ze de al krappe arbeidsmarkt betreden, bieden ze potentiële partners een betere concurrentie positie aan ten opzichte van andere installateurs.

Hoe efficiënt is een Solar Roof?

Het is duidelijk dat, naast schone energie, ook schoonheidsleer voor Musk een grote rol speelt: de Tesla was de eerste luxe elektrische auto op de markt. Een groot onderdeel van de marketing van de Solar Roof is dat het zonne-energie biedt zonder dat het de esthetiek van het gebouw verstoort. Maar hoe efficiënt zijn die schone daken eigenlijk?

De Solar Roof is een relatief nieuw product en een relatief duur product dus nog maar weinig mensen hebben zich eraan gewaagd. Daarnaast gaan Tesla en Solar Roof zorgvuldig om met informatie betreffende technische specificaties. Toch kon PV Magazine USA, een Amerikaans tijdschrift gespecialiseerd in fotovoltaïsch, een aardige schatting doen. Op basis van een product label met de technische specificaties van het SR 60T-1 model deden zij een aantal berekeningen: “Om de efficiëntie van een zonnepaneel te achterhalen, moet je een beetje rekenen.  Begin door de lengte en breedte van de volledige zonnepanelen te vermenigvuldigen, inclusief het niet-energieproducerende frame, om de oppervlakte van het product te krijgen. Dan deel je het oppervlak van de module door 1000, aangezien zonnemodules worden beoordeeld op basis van standaard testomstandigheden van 1.000 W / m2. Ten slotte deel je het nominale vermogen van de module (in dit geval 24W) door het gebied van de module, dat de efficiëntie waarde moet opleveren.”

 

De rekenaars van het tijdschrift gaan vervolgens uit van een oppervlakte van 1140mm x 430mm voor één zonnemodule, dit is op basis van de beschikbare informatie van Solar Roof. Zo kwamen zij uit op een efficiency van 4,9%, dat is nog geen hele procent beter dan de eerste zonnecel uit 1954.

In deze berekening zijn de plastic kanten van iedere zonnecel niet meegenomen in de oppervlakte. Ervan uitgaande dat deze wel worden meegenomen in de berekening van de oppervlakte stijgt de efficiëntie naar 8,1%. Als er in de berekening wordt meegenomen dat iedere zonnecel, oftewel dakpan, overlapt met de vorige, wordt de oppervlakte nog groter. In dat geval stijgt de efficiëntie naar 10%. Maar zoals ze bij PV Magazine USA aangeven, dat is nog geen 18% zoals een gemiddelde zonnepaneel oplevert.

Kosten

Maakt de efficiëntie uiteindelijk uit? Solar Roof zegt te voldoen aan de energiebehoefte van iedere klant, dus in dat opzicht, niet. Er zijn ook nog andere factoren die mee kunnen worden genomen in de duurzaamheid van de Solar Roof, namelijk het dakgedeelte. Iedere zonnecel zou sterker zijn dan een gemiddelde dakpan. Ze zijn bestendiger tegen hagel, wind en brand. Als er naast de overweging om over te stappen op zonne-energie ook nog een nieuw dak nodig is en er is een spaarpotje over dan is een Solar Roof het overwegen waard. Op de Amerikaanse site van Solar Roof wordt nu een schatting gegeven van $42.500 voor een gemiddeld dak oppervlak van 2000 vierkante voet en voor 10 Kw zonnepanelen.

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Vaktechnisch

Informatie voor professional en bedrijf op het snijvlak van vakinhoudelijkheid en actualiteit.