Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Brancheorganisaties

Techniek Nederland: De leveringszekerheid van installatiematerialen is sterk verbeterd

Bron: www.technieknederland.nl 16-07-2020, 17:47
Techniek Nederland: De leveringszekerheid van installatiematerialen is sterk verbeterd
Photo by Andy Li on Unsplash

De coronacrisis heeft ook gevolgen voor de levering van materialen en onderdelen voor de techniekbranche. Na grote problemen aan het begin van de crisis is de situatie inmiddels sterk verbeterd. Een beeld van de actuele situatie op basis van onderzoek van technologiekoepel FME en Techniek Nederland.

Belemmeringen door productiebeperking

In belangrijke producerende landen als Italië en Spanje zijn de grootschalige lockdowns al enige tijd opgeheven. Na de fabrieken in Azië zijn nu ook praktisch alle Europese fabrieken weer open. Hiermee is de levering van systemen, componenten en halffabricaten naar ons land weer op gang gekomen. Er zijn daardoor geen tekorten meer. Voorzover bekend, zijn er geen systemen of componenten meer die niet leverbaar zijn. In geval van lange levertijden zijn er alternatieven beschikbaar.

Logistieke belemmeringen

De coronacrisis zorgt onder meer voor extra controles aan de grens en in havens. Daarnaast gelden er beperkingen voor het luchtvrachtverkeer. Als gevolg hiervan zijn leveringstijden langer dan normaal.

Meer vraag aircosystemen

Sinds de eerste maanden van dit jaar is de vraag naar aircosystemen substantieel toegenomen. Mede door het tijdelijk stilvallen van productie hebben importeurs in een aantal gevallen naar alternatieven gezocht. Van deze systemen is niet altijd zeker of ze voldoen aan de Europese eisen. Controleer altijd de geldigheid van het CE-merk.

Vooruitzichten

Mogelijk leeft het coronavirus later dit jaar weer op. Dat zou kunnen leiden tot nieuwe beperkende maatregelen. Waarschijnlijk zullen de productie- en leveringsketens in dat geval beter voorbereid zijn. In regio’s buiten Europa en Azië -waaronder de Verenigde Staten-  zijn de ontwikkelingen zorgwekkend. Dit kan effect hebben op de leveringszekerheid in onze sector.

Vraaguitval

Uit onderzoek blijkt dat de beschikbaarheid van materiaal niet de grootste zorg is in de branche. De installatiebranche vreest dat de dalende bedrijfsinvesteringen en het afnemende consumentenvertrouwen in het derde en vierde kwartaal van dit jaar en in 2021 zullen leiden tot een forse krimp.

Deel dit artikel

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Techniek Nederland

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. We vertegenwoordigen ruim 6.300 bedrijven en zijn als één van de grootste…