Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Integrale Projecten

W4Y: nieuw stadhuis Den Helder in rijksmonument

Bron: www.w4y.nl 24-07-2020, 10:48
W4Y: nieuw stadhuis Den Helder in rijksmonument
Beeld: W4Y

Afgelopen maand is het voorlopig ontwerp van het nieuwe stadhuis van Den Helder gereedgekomen. In 2023 moet op Willemsoord in de gebouwen 66 en 72 een gloednieuw stadhuis herrijzen. Bijzonder van deze locatie is dat het twee bestaande panden betreft, waarvan één monumentaal. Een unieke uitdaging die tot de verbeelding spreekt. Een Rijksmonument, daar mag je toch niks aan doen? Er blijken volop mogelijkheden. Binnen het projectteam is Annelies Visser (adviseur van W4Y) verantwoordelijk voor het installatietechnisch ontwerp van het nieuwe stadhuis.

“Gebouw 66 is een gaaf, monumentaal pand met mooie draagbalken. Daar kun je niet zomaar verlaagde plafonds in aanbrengen.”

Een stadhuis is een bijzonder project. Iedereen heeft er een mening over. Over de locatie, de financiën, hoe het eruit moet komen te zien, bereikbaarheid, parkeren enz. Dat maakt de ontwikkeling van een nieuw stadhuis een uiterst gevoelig onderwerp en een echte uitdaging. Waar komen de publieksbalies en hoeveel? Waar komen de raadszaal, de commissiekamers, de griffie, het college van B&W en op welke plek komen de verschillende teams te werken? Wat zijn de duurzaamheidsambities? Dit, en meer, staat in het Programma van Eisen dat de gemeente in 2019 heeft opgesteld.

Alleen restaureren is geen optie

De jarenlange leegstand en het sporadische gebruik van de gebouwen heeft deze geen goed gedaan. Alleen restaureren is niet de oplossing. In het verleden is dat al gebeurd. Toch is het gebouw er nu niet goed aan toe. Daarom is een duurzame herbestemming als stadhuis een goede oplossing. Voor het voortbestaan zijn natuurlijk ingrepen aan het gebouw nodig. Maar als je dat in samenhang doet met onderhoud en herstel, dan kan dat.

Een Rijksmonument, daar mag je niks aan doen?

Dat je aan een Rijksmonument niks mag doen, is veranderd. Het ontwerpteam heeft hierover contact met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Deze dienst heeft o.a. als doel monumentale waarden van nationaal of internationaalbelang te beschermen en te behouden. In de gevel moet veel herstelwerk plaatsvinden, door het dak moet daglicht naar binnen komen. Hoe doe je dat? Hoeveel kan het gebouw aan? De RCE moet daar straks een oordeel over vellen. Als hoeders van de monumenten denken ze mee en zijn ze zich bewust dat je een pand af en toe moet aanpassen om het te kunnen behouden. Ontwikkeling is noodzakelijk voor behoud.

Energieneutraal

W4Y adviseur Annelies Visser is installatieadviseur en geef binnen het projectteam advies over het ontwerp van de technische installaties die in gebouw 66 en 72 komen. “Op basis van het type gebouw en de wensen van de opdrachtgever geef ik o.a. advies over de installaties om het binnenklimaat te regelen. Denk aan verwarming, koeling en andere installaties om het stadhuis energieneutraal te maken. Want dat is een van de duurzaamheidsambities. Hoeveel zonnepanelen heb je nodig en waar plaats je deze? Gaan we gebruikmaken van een warmte- en koudeopslag voor koeling en verwarming, en hoe dan? Verlichting is een ander aandachtspunt. Er komen natuurlijk niet zomaar een paar standaard led-armatuurtjes in. De uitstraling moet passen bij het gebouw en de ambitie van de gemeente.”

De uitdaging

“Gebouw 66 is een gaaf, monumentaal pand met mooie draagbalken. Daar kun je niet zomaar een verlaagd plafond in aanbrengen, waarboven je je installaties plaatst. Dat past er gewoon niet bij. De bestaande structuur met karakteristieke die balken willen we juist laten zien. Daarom is het heel belangrijk om nu te bedenken waar je alles een plek geeft, zodat het ook in de vorm van het gebouw past en het er straks fatsoenlijk uitziet. Hoe groot is de installatie en wat past er bij de panden?”

“Een bestaande omgeving met haar beperkingen daagt mij uit om de juiste oplossing te verzinnen voor het project. Dat vind ik leuk en interessant.”

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

W4Y

W4Y is een deskundig en onafhankelijk adviesbureau op het gebied van gebouwgebonden installaties en duurzaamheid. We zijn een hechte groep professionals. Vanuit onze vestiging in Harderwijk werken we aan projecten in heel Nederland.

Onze werkwijze

We geloven niet in ‘inzet voor…