Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Hans Heerschop, Vestigingsmanager
VT Talk

“Wij hebben vertrouwen in onze werkwijze: gewoon doorgaan”

Hans Heerschop, Vestigingsmanager Totaal Techniek Groep

Hans Heerschop begon ooit als hulpmonteur bij een grote installateur. Daar heeft hij 22 jaar alle trajecten doorlopen tot hij op een dag de deur uitliep, omdat hij de kans kreeg een eigen vestiging te starten voor de Totaal Techniek Groep (TTG). Inmiddels is hij al 12,5 jaar de vestigingsmanager van de groep in Amsterdam. “Je moet verantwoordelijkheid voor je mensen nemen en ze een stukje zekerheid bieden. De positiviteit moet erin blijven. Niet bij de pakken neer gaan zitten, dat is ook zo wat,” vertelde hij onlangs aan Vaktechnisch.

De positiviteit van Heerschop is verfrissend: over andere ondernemers oordeelt hij niet en onder de huidige crisis laat hij het normale leven doorgaan. Met pasen deelde hij paasbrood uit aan zijn werknemers. Hij kan genieten van kleine bijkomstigheden zoals avond- en weekendklussen die nu doordeweeks plaatsvinden. Heerschop lijkt op positiviteit te drijven. Niet zo gek misschien gezien de snelle groei van de Totaal Techniek Groep in de afgelopen jaren. Bij TotalKlima, onderdeel van TTG, zaten ze 15 jaar geleden nog met vier man personeel. Inmiddels zijn dat er 180. Hans Heerschop over crisis, verduurzaming en de toekomst.

Talent-retentie onder de huidige crisis – hoe doen jullie dat?

“Personeel is natuurlijk moeilijk te krijgen. Scholing op installatiegebied wordt steeds minder en ouderen gaan straks met pensioen. Je merkt dat je een groot probleem krijgt. Wij proberen op verschillende manieren aan goed personeel te komen. Mond tot mond bijvoorbeeld: als wij horen dat een monteur elders niet op z’n plek zit dan schuwen wij niet om te vragen of die bij ons komt werken. Daarnaast zijn we een erkend leerbedrijf, op die manier komt jong talent binnenstromen. En anders via een detacheringsbureau of een recruiter.”

“Wij doen alles vanuit ons eigen personeel, zowel storingen als renovaties. Dat is een vaste kern die zich hier echt heeft laten zien en waar we op kunnen vertrouwen. Daarnaast zal de komende tijd zal de arbeidsmarkt er anders uitzien omdat die krapte minder wordt. Veel monteurs zijn voor zichzelf begonnen toen alles nog goed liep. Die zullen nu wel terugkomen denk ik – die hebben het nu heel moeilijk. Dat zal vanzelf wel weer veranderen maar dan heb je voor nu wel weer goed personeel op de markt.”

Hoe ziet u de toekomst van de verduurzamingsslag onder de huidige crisis?

“Wij doen veel onderhoud en renovatie dus verduurzaming is belangrijk bij ons. Wij maken meerjarenonderhoudsplanningen en spreken met beheerders en gebouweigenaren over diverse toepassingen. Dat gaat meestal over tussenmeters om een gebouw inzichtelijk te houden, maar ook warmtepompen, LED verlichting en EC ventilatoren, een zuinige ventilator die gebruik maakt van een borstelloze motor. De installaties zijn energiezuinig en duurzaam, uiteindelijk geef je minder uit en gaan ze langer mee. Gewoonlijk doen we het daarmee goed in onze wereld want uiteindelijk moeten alle gebouwen een A-label krijgen. Dat is zo en dat blijft maar de crisis verandert dat wel. Investeringen en de bereidheid daartoe is door de crisis wel afgenomen. Een warmtepomp kost behoorlijk veel geld. Ik vind zelf dat je moet gaan verduurzamen maar ja, hoe zeg je dat? Wie betaalt, bepaalt. Als puntje bij paaltje komt zijn wij uitvoerend en niet beslissend. Je kan mooie voorstellen neerleggen maar als dat niet geaccordeerd wordt – wie zijn wij dan?”

“Misschien dat er strenger gecontroleerd zal worden op de verduurzaming van gebouwen. Momenteel gebeurt dat pas op het moment dat een pand verkocht wordt, terwijl op dit moment grote investeringen on hold worden gezet. Dan krijg je vertraging van die verduurzamingsslag. Ik denk dat de regering uiteindelijk zullen moeten gaan versoepelen in het handhaven van die regels. Dat zal een heel zwaar discussiepunt worden.”

Wat is uw prognose voor het komende jaar?

“Wij hebben nu ook te maken met opdrachten die niet doorgaan. Voor projecten is dat bijvoorbeeld heel moeilijk te doen onder de huidige crisis. Maar onze basis blijft goed – we voeren voor enorm veel panden service en onderhoud uit en die opdrachten lopen door. Dus kunnen we komende tijd aan het werk blijven en dat is natuurlijk heel prettig. En wat we hebben geleerd van de vorige bouwcrisis is dat je moet blijven investeren in de toekomst, anders loop je snel achter.”

“Uiteindelijk is je service en je transparantie naar je klanten en je opdrachtgevers het belangrijkst. Je zal elkaar toch moeten blijven steunen. Ik denk dat je goed terecht komt als je staat voor je vak en je doet wat je belooft. Je moet ook positief blijven hè. Wij hebben ook vertrouwen in onze werkwijze: gewoon doorgaan.”

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Totaal Techniek Groep

De Totaal Techniek Groep biedt totaaloplossingen op installatietechnisch gebied en is daardoor de ideale partner voor projectontwikkelaars en gebouwenbeheerders die graag één aanspreekpunt willen voor alle installaties. Met de zekerheid van snelheid, service en kwaliteit.

Totaal Techniek Groep is een…