Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Energie

Dubotechniek: techniek voor renovatie bestaande vaarwegen

Bron: www.dubobedrijven.nl 28-08-2020, 10:56
Dubotechniek: techniek voor renovatie bestaande vaarwegen
Beeld: Dubotechniek

Samen met Vialis en IF Technology heeft Dubotechniek een testunit voor de SBIR duurzame vaarwegen ontwikkelt. De testunit is ontwikkelt om een innovatieve toepassing te testen bij de renovatie van bestaande vaarwegen door gebruik te maken van energie uitwisseling. Dit doen we samen met de provincie Zuid-Holland en dit wordt getest bij de Gouwe in Waddinxveen.

In de testunit zit een warmtepomp, dit is een essentieel onderdeel voor de werking van het concept. Maar de echte innovatie zit verstopt in de kademuur. Er zijn kunststof leidingen ingebracht tijdens het intrillen van de stalen damwandprofielen. Er wordt met een pompje water naar de warmtepompen gecirculeerd en weer terug naar de kademuur. Zo wordt de bodem en het oppervlaktewater als bron gebruikt voor het onttrekken- en terugvoeren van warmte.

Op een betaalbare en eenvoudige manier kan een kademuur benut worden als duurzame energiebron. Met deze innovatie biedt Dubotechniek een mogelijkheid om op moeilijk toegankelijke locaties gas-loos te verwarmen en te koelen.

De test locatie is voorzien van relatief eenvoudige regeltechniek welke alle relevante data verzameld tijdens de tests om zo de uiteindelijke resultaten duidelijk in beeld te brengen. De onttrokken energie (koude én warmte) wordt gebruikt om de testruimte zelf te conditioneren. Voor het elektrisch verbruik van deze systemen wordt gebruik gemaakt van pv-panelen.

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Dubo Bedrijven

In 1999 begon het allemaal… De oprichting van Stichting Dubotechniek door Ad van Rijsewijk en wijlen Sjoerd Lukas. Beiden geloofden in de techniek én de toekomst van warmtepompen en wilden dit delen met de rest van Nederland. De stichting promootte…