Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Installatietechniek

DWA: Floating Office Rotterdam

Bron: www.dwa.nl 10-09-2020, 11:24
DWA: Floating Office Rotterdam
Beeld: DWA

Drijvend kantoorgebouw van hout

Floating Office Rotterdam (FOR), het nieuwe drijvend kantoor van 3.000 m2 voor de Global Commission on Adaptation (GCA) opent in het najaar van 2020, gelegen aan een steiger in de Rijnhaven voor een periode van 5 tot 10 jaar. De huisvesting van de GCA in een drijvend kantoorgebouw van hout is uniek in de wereld. Het ontwerp beschikt over een breed scala aan state-of-the-art duurzaamheidsmaatregelen. DWA zegt trots te zijn de adviseur te zijn voor installaties, brandveiligheid en bouwfysica.

Het nieuwe drijvende hoofdkantoor van het Global Center on Adaptation (GCA) is klimaatbestendig en energieneutraal. FOR wordt grotendeels gebouwd van hout en kan gemakkelijk gedemonteerd en hergebruikt worden. Het gebouw is hiermee klaar voor de circulaire economie.
Het gebruik van hout als materiaal voor de hoofdconstructie vermindert de koolstofvoetafdruk van het gebouw aanzienlijk. De drijvende bakken waarop het houten kantoor wordt gebouwd, fungeren als een grote warmtewisselaar en verzorgen op deze manier de koeling van het gebouw met het water van de Rijnhaven.

Duurzaamheidsmaatregelen

Er is zoveel mogelijk gebruikgemaakt van circulaire materialen, het gebouw is boven de waterlijn compleet uit hout opgetrokken. Om het compleet te maken, wordt zoveel mogelijk natuurlijke energie toegepast. Warmte en koude wordt onttrokken aan het water uit de Rijnhaven en het gebouw maakt optimaal gebruik van de combinatie van zoninstraling en zonwering, waardoor minder externe energie ingezet wordt voor verwarming en koeling. De thermische energie uit de Rijnhaven wordt afgegeven aan het gebouw. Deze thermische energie verder wordt opgewerkt met warmtepompen. In de tussenseizoenen kunnen ze direct koelen met het water uit de haven. Maar voor verwarmen is altijd een temperatuursprong nodig.

Met behulp van zonnepanelen wordt voldoende energie opgewekt om het gebouw zelfvoorzienend te laten zijn. De uitkragende vloeren van het gebouw zorgen voor permanente zonwering en door grote ramen straalt er tegelijk veel daglicht het kantoor binnen. Op de begane grond komt er een publiek toegankelijk restaurant met een groot buitenterras met een speciale toevoeging van een zwembad in de Maas.

Wereldwijde missie

De GCA is een initiatief van verschillende landen en de Wereldbank en wordt voorgezeten door voormalig VN-voorzitter Ban Ki-moon, Microsoft-oprichter Bill Gates en de algemeen directeur van het IMF, Kristalina Georgieva. De GCA ontwikkelt en deelt kennis over het veranderende klimaat in de wereld en hoe daarop ingespeeld kan worden.

Het gebouw representeert de wereldwijde missie op het gebied van duurzaamheid, klimaatadaptatie en circulariteit; begrippen die zowel de GCA, de stad Rotterdam en Powerhouse Company omarmen. Het kantoor is zelfvoorzienend en volledig energieneutraal. Zo vervult het kantoor met een oppervlakte van circa 3.000 m2 een voorbeeldfunctie. De GCA is immers ambassadeur van duurzaamheid.

Samenwerking

Powerhouse Company verzorgt het project van schetsontwerp tot constructie en maakt naast het ontwerp ook alle technische bouwkundig tekeningen van het project. DVP is betrokken als projectmanager van RED Company. DWA is de adviseur voor installaties, brandveiligheid en bouwfysica. De constructie is ontworpen door Bartels & Vedder in combinatie met Solid Timber. Aanneemcombinatie FOR Building tekende voor de bouw, een combinatie van Bouwbedrijf Valleibouw en Bouwbedrijf Osnabrugge.

Deel dit artikel

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

DWA

DWA voelt zich verantwoordelijk voor de wereld om ons heen. Daarom bedenken onze adviseurs slimme, duurzame oplossingen voor gebouwen en gebieden van morgen.

Elke dag zijn we in de weer met strategische vragen. We koppelen hele woonwijken los van het…