Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Jan Pieter Manschot, Directeur Techniek en Bernard Gijsberts, Directeur BIM-web
VT Talk

Het goed is dat we het gewoon zijn gaan doen, anders waren we gaan twijfelen

Jan Pieter Manschot, Directeur Techniek Bernard Gijsberts, Directeur BIM-web Kersten Techniek

Kersten is opgericht in 1939 en van oudsher gericht op de utiliteit en industrie. In 2005 besloten zij het roer om te gooien en zich enkel nog op de retail te focussen. In deze markt onderscheidt Kersten zich door een allrounder te zijn – de klant kan met alle vragen bij de installateur terecht. Kersten groeide uit tot een grote speler op deze markt. Terwijl Kersten bleef groeien en ontwikkelen, zag het de markt krimpen. “We konden er niet meer omheen,” vertelt Jan Pieter Manschot, directeur Techniek bij Kersten. “We hadden een groeiende capaciteit, maar werkten in een krimpende markt. Wij hebben onze bedrijfsvoering op z’n kop gezet. Nu zijn we een bedrijf waarbij techniek centraal staat en zoeken we naar wat daar goed op aansluit.”

“Wij zijn ons op drie nieuwe disciplines gaan focussen. Ten eerste, waren wij al ver met het ontwikkelen van onze BIM capaciteit en 3D modelleren. Ten tweede,  hebben wij onze BRL-certificering gehaald en nu bouwen we zelf WKO installaties. Ten derde, zijn wij op zoek gegaan naar klanten met veel kabel volume om onze prefabricatie productielijn verder te ontwikkelen.”

In deel één van ons interview met Manschot en zijn collega Bernard Gijsberts – directeur van BIM-web, een andere holding van het overkoepelende Kersten Technische Bedrijven – bekeken we de overstap van Kersten naar een nieuwe markt. In dit deel gaan we verder in op de drie nieuwe disciplines die zij, om de overstap tot een succes te maken, ontwikkelen.

Ten eerste, 3D engineering

“Toen we ons alleen nog op de retailmarkt richtten werd er door de organisatie heel erg gepusht op het maximaal digitaliseren van het proces. Het industrialiseren van de retail was onze missie. Dus zijn we in 2015 begonnen met de overstap naar 3D modellen. We hebben op deze manier veel jonge mensen aan ons weten te binden. Ze pikten het snel op en inmiddels modelleren wij al vijf jaar. Wij modelleren alles – ook relatief kleine installaties. Iedereen bij ons is wendbaar en past zich gemakkelijk aan,” vertelt Gijsberts. “Virtueel bouwen, digitaal bouwen, de werkelijkheid naar de engineer brengen dat doen wij al heel lang. Dat bieden we nu ook aan andere installateurs. Dit heeft geleid tot de oprichting van de B.V. BIM-web, waar wij technische installaties 3D engineeren en modelleren.”

Ten tweede, de energietransitie

“Wij hebben jaren technische kennis op een consumerende markt ingezet. Naast retail wilden we een markt toetreden die juist nadenkt over minderen. Daar waren we misschien ook wel aan toe–onze kennis inzetten om de wereld te verbeteren.

“Onze werktuigkundigen werden in de retail vaak geconfronteerd met complexe energie opwekking installaties, waaronder WKO’s. Dus zijn we onze BRL gaan halen en nu bouwen we zelf WKO installaties.

“Met selecte een club e-monteurs kiezen wij een andere richting. We hebben tien monteurs opgeleid in werkzaamheden voor de meter. In plaats van te kiezen voor zonnepanelen en laadpalen, kozen wij voor de netwerk kant. En dat is een heel taai proces,” vertelt Manschot. “We zijn bereid om in deze fase geen winst te maken, maar we willen dit wel kostenneutraal doen. Het is een lange termijn visie om uiteindelijk iets in die energiemarkt te kunnen betekenen. Waarom willen we dat zo graag? Als je kijkt naar Nederland is de kabel dichtheid het grootst in de randstad en op het platteland is het dun. Maar windmolen- en zonneparken worden gebouwd in de dunst bevolkte gebieden. Dat betekent dat het hele elektriciteitsnetwerk aangevuld moet worden. Linksom of rechtsom: daar moet veel gebeuren en als we nu niet instappen, is dat zonde.”

Ten derde, kabel volume

“De prefab die we hebben ontwikkelt in de retail willen we nu inzetten in nieuwe markten om meer volume te creëren. Wij zagen dat de auto industrie heel ver is. Iedere auto heeft een kabelboom dat is de standaard. Die kabelboom verbindt allerlei componenten met elkaar. Vervolgens maken de engineers een spinnenweb dat bestaat uit dikke delen met veel kabels die uitlopen tot in de haarvaten met enkele kabeltjes. Daarna wordt langs de productielijn die kabelboom in de auto geplaatst. Dit willen wij met onze prefabricatie productielijn doorontwikkelen voor gebouwen.

Door de ontwikkeling van BIM-WEB zijn onze engineers wendbaar en passen zich gemakkelijk aan
Bernard Gijsberts, Directeur BIM-web

“We zijn begonnen met het 3D modelleren van bekabeling. Iedere kabelaansluiting kwantificeren wij met een XYZ coördinaat. In het model zie je voor iedere discipline begin tot aan het eind. Dat is de basis van onze prefab.

“De volgende stap is het maken van de kabelboom. Onze assemblage medewerkers trekken hier op de werkplaats alle kabel per discipline. Daar komt de kabelboom uit. Dit gaat op een haspel en gaat zo naar de bouw. Onze montage medewerkers kunnen vervolgens de kabelboom plaatsen. Dus je hebt één team voor alle disciplines in plaats van hordes busjes en allerlei specialisten.

Kersten heeft voor dit proces hun eigen software ontwikkeld. “Vijf jaar geleden zijn we de kabelboom vanuit een 3D model gaan genereren. Maar een 3D model kon niet aan een autoroute gekoppeld worden,” vertelt Gijsberts. “Wij hebben onze eigen algoritme, oftewel een programma, ontworpen om dit wel mogelijk te maken. Daarvoor hebben we een team met software engineers gekoppeld aan modelleurs met technische kennis.”

“Soms denk ik dat het goed is dat we het gewoon zijn gaan doen,” vertelt Manschot. “Anders waren we misschien gaan twijfelen. Het was heel spannend. Maar daarvoor zijn we misschien ook een bedrijf met veel ontwikkelingskracht.”

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Kersten Techniek

Kersten Techniek is onderdeel van Kersten Technische Bedrijven. Kersten bestaat inmiddels al meer dan 90 jaar. Bij de groep werken 240 enthousiaste mensen verdeeld over 2 BV’s.