Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Aanbestedingen

Verkerk helpt regeltechnisch mee aan ruimtereizen bij SRON

Bron: www.verkerk.com 05-10-2020, 13:13
Verkerk helpt regeltechnisch mee aan ruimtereizen bij SRON
Beeld: Verkerk

SRON Netherlands Institute for Space Research is het Nederlandse expertise-instituut voor ruimteonderzoek. Het instituut ontwikkelt en gebruikt innovatieve technologieën voor grensverleggend onderzoek vanuit de ruimte met een focus op astrofysisch onderzoek, aardgericht onderzoek en planeetonderzoek. Daarnaast heeft SRON een R&D programma voor nieuwe en gevoelige sensoren voor röntgen- en infraroodstraling.

De hoofdvestiging in Utrecht verhuist begin 2021 naar gloednieuw onderkomen op de campus van de Universiteit Leiden. De nieuwbouw heeft een omvang van circa 9.000 m2 en bestaat uit laboratoria, cleanrooms, werkplaatsen en kantoren en biedt de meest moderne voorzieningen voor onderzoek en instrumentontwikkeling. Het gebouw is ontworpen naar de standaard van BREEAM Excellent.

Cleanrooms

Bijzonder is onder meer de complexiteit van de cleanrooms. In deze ‘schone ruimten’ worden gevoelige sensoren en fijn mechanische onderdelen geassembleerd die meegaan op diverse ruimtemissies. Voor Verkerk, die haar verantwoordelijkheid neemt voor de regeltechnische installaties binnen dit uitdagende project, is de overdruk hiërarchie binnen cleanrooms een specialiteit.

Drukzone per cleanroom: een uitdaging

Erik Deutz, Engineer Meet- en Regeltechniek bij Verkerk legt uit: “De cleanrooms bij SRON dienen onder andere trillingsvrij te zijn, afgeschermd van elektromagnetische straling en een overdruk hiërarchie te herbergen. Drukverschillen worden gebruikt tussen ruimten, in dit geval een cleanroom, om bepaalde luchtkwaliteit en -stromen te scheiden van elkaar en zo vermenging te voorkomen.”

Een uitdaging zijn de drie geschakelde zones die ieder een andere drukzone bevatten. Dit gebeurt door continu de drukverschillen tussen deze scheidingen te meten en hierop te acteren.

“Dit geschiedt door middel van aansturing van de luchtkleppen en ventilatoren. Snel genoeg om verstoringen door bijvoorbeeld het openen van deuren weg te nemen, maar tegelijk met de uiterste precisie om het gewenste binnenklimaat voor het onderzoeks- en productieproces te kunnen faciliteren en bewaken”, aldus Erik Deutz.

In opdracht van en in fijne samenwerking met Kuijpers zal de nieuwe hoofdfaciliteit van SRON in 2021 gereed zijn.

Meer over deze onderwerpen

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Verkerk groep

Als elektrotechnisch dienstverlener staat de Verkerk Groep voor innovatie met visie. Door het bundelen van kennis en ervaring creëren wij innovatieve en slimme oplossingen die perfect aansluiten bij de verwachtingen van onze klanten.
Verkerk Groep
Adviseren, ontwerpen, realiseren,…