Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Utiliteitsbouw

Aviko combineert groeiende marktkansen met duurzaamheid vrieshuis

Bron: www.b4y.nl 27-10-2020, 08:50
Aviko combineert groeiende marktkansen met duurzaamheid vrieshuis
Beeld: W4Y

Het nieuwe vrieshuis van Aviko in Steenderen is al een paar maanden operationeel, maar opende onlangs officieel de deuren. Slimme, milieuvriendelijke oplossingen, geavanceerde software en de nieuwste technologieën maken dit gebouw zeer duurzaam én innovatief. Het nieuwe vrieshuis ontving het duurzaamheids-ontwerpcertificaat BREEAM Outstanding uit handen van BREEAM-Assessor Jan Roersen. W4Y adviseur Simon Hogenstijn is binnen het project verantwoordelijk voor de uitvoering van het oplevercertificaat.

Uitbreiding opslagcapaciteit hand in hand met verduurzaming

In het vrieshuis van Aviko worden de mooiste, beste en lekkerste aardappelproducten gekoeld en gedistribueerd naar alle hoeken van de wereld. De wereldwijde markt voor diepgevroren aardappelproducten heeft een enorme potentie. Om tegemoet te komen aan de groeiende vraag was uitbreiding van de opslagcapaciteit hard nodig. “Het is een prachtig geavanceerd gebouw geworden dat ons in staat stelt in te spelen op kansen in de markt én waarvoor we bovendien een BREAAM Outstanding duurzaamheids-ontwerpcertificaat hebben ontvangen. Dubbel trots.”, aldus (Gert-Jan Janssen Reinen, Supply Chain Director Aviko).

Plek zorgvuldig gekozen

Over de plek van het nieuwe vrieshuis is zorgvuldig nagedacht. Het ligt iets verder van de weg, zodanig dat alle bedrijfsactiviteiten, gezien vanaf het dorp Steenderen, achter het gebouw plaatsvinden. Een aarden wal rondom het logistieke gebied reduceert het geluid van de vrachtwagens. De extra brede groenstrook rond het complex, beplant met gebiedseigen beplanting helpt het gebouw inpassen in het landschap. Het hoge gedeelte van het gebouw harmonieert door de blauwe kleurstelling met de lucht.

Duurzame innovaties

Het nieuwe vrieshuis (met een vloeroppervlak van 77 448 m²) barst van de slimme duurzame oplossingen. Vanaf de eerste schets was het doel de belasting voor mens en milieu zoveel mogelijk te beschermen. Dankzij een goede samenwerking met verschillende partners, die allemaal zijn gespecialiseerd in duurzaam bouwen, staat er inmiddels een vrieshuis met duurzaamheidscertificaat BREEAM Outstanding.

Op het dak werden 2728 zonnepanelen geplaatst. Op zonnige dagen wekken deze extra energie op om het vrieshuis te koelen. De restenergie uit de koude-installatie wordt ingezet om de kantoren en de portiesloge te verwarmen of te koelen. De drie compressoren in de machinekamer houden het vrieshuis op een constante temperatuur van -22 C.
Smart grid

Dankzij de goede isolatie kan de koeling van het vrieshuis even worden stilgezet als de fabriek extra energie nodig heeft. Draait de fabriek normaal of staat ze stil, dan kan het vrieshuis harder vriezen. Het vrieshuis werkt zo als een soort accu, die zorgt dat de opgewekte energie optimaal wordt ingezet.

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

W4Y

W4Y is een deskundig en onafhankelijk adviesbureau op het gebied van gebouwgebonden installaties en duurzaamheid. We zijn een hechte groep professionals. Vanuit onze vestiging in Harderwijk werken we aan projecten in heel Nederland.

Onze werkwijze

We geloven niet in ‘inzet voor…