Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Installatietechniek

SPIE maakt slimme verlichting nog slimmer

Bron: www.spie-nl.com 15-12-2020, 07:00
SPIE maakt slimme verlichting nog slimmer
Beeld: SPIE

SPIE neemt deel aan een Europese pilot om zorg te dragen dat openbare verlichting binnen gemeentes nóg duurzamer kan door toepassing van slimme technieken. Dit gebeurt in Nederland in Middelburg.

Het project SMART–SPACE, Sustainable Public Spaces Across the NWE Region, is in samenwerking met onder andere verschillende gemeenten, universiteiten en bedrijven een onderzoek gestart om de huidige ‘slimme verlichting’, nog slimmer te maken en daarmee nog meer energie te besparen. In Europa zijn vier gemeentes die hier onderdeel van zijn: Middelburg (NL), Tipperary (IE), Sint Niklaas en Oostende (BE). Een van de bijzonderheden van dit project is dat er wordt gekeken hoe de verlichting geoptimaliseerd kan worden met behulp van sensoren. Te denken valt aan het opschalen van licht in de aanwezigheid van grote groepen mensen, of juist het dimmen van de verlichting wanneer er niemand op straat is. De sensoriek kan onderscheid maken tussen voetgangers, fietsers en automobilisten. Het onderzoek gaat onder andere over een optimalisatie van energiebesparing door dit soort sensoriek toe te passen.

Projectmanager Annemijn Smid is enthousiast: “Het is een bijzonder project om aan mee te werken. De vertaalslag van menselijke behoeften naar technologie maakt het interessant. Hoe vertaal je beleving naar techniek?”

Het uitgangspunt voor alle gemeenten is: veiligheid voorop. Toch kan de openbare verlichting vaak gedimd worden om energie te besparen. Er is dus altijd een afweging tussen veiligheid en energiebesparing. De sensoriek in dit project kan deze balans optimaliseren. Voorbeelden van situaties waarin sensoriek kan bijdragen aan deze balans zijn  enhanced-shopping experience (winkelbeleving verbeteren), enhanced-nightlife experience (nachtleven veiliger maken), veilig verplaatsen van bewoners, oriëntatievermogen door verlichting, enhanced event experiences (verbeteren van beleving tijdens evenementen). Er wordt dus met hele verschillende scenario’s binnen stedelijke omgevingen gewerkt.

Dit project, dat binnen het Interreg NWE-programma loopt, wordt eind 2021 afgerond en moet de uitrol van slimme openbare verlichting naar andere kleine en middelgrote gemeenten op de lange termijn stimuleren. Het project wordt ondersteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

SMART-SPACE heeft tot doel de invoering van slimme verlichting in kleine/middelgrote gemeenten te vergemakkelijken om de energie-efficiëntie te verbeteren en de CO2-uitstoot te verminderen. Het project, dat wordt gefinancierd door INTERREG North West Europe (NWE), brengt steden en belanghebbenden op het gebied van innovatie samen om een interoperabele slimme verlichtingsmodule te ontwikkelen die kan worden aangepast aan de behoeften van verschillende gemeenten in heel Europa.

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

SPIE Nederland B.V.

SPIE Nederland is een dochteronderneming van de SPIE Groep, dé onafhankelijke Europese leider in multitechnische dienstverlening op de gebieden van energie en communicatie. SPIE Nederland begeleidt haar klanten in het ontwerp, de uitvoering, de exploitatie en het onderhoud van netwerksystemen en…