Gezondheid, duurzaamheid en kwaliteit

De ontwikkeling van Valley aan de Zuidas is in veel opzichten bijzonder. Het wordt een groen, speels en spraakmakend gebouw waarin veel functies samenkomen: wonen, werken en ontspannen. De bouw heeft het hoogste punt bereikt (103 meter), de eerste proefwoningen zijn al te bezichtigen. DWA drukt met trots haar stempel op dit project. Met installatieadvies draagt DWA bij aan een integraal ontwerp waarin gezondheid, duurzaamheid en kwaliteit optimaal tot hun recht komen.

Ruwbouw gefaseerd omhoog

Valley is gelegen in het hart van de Amsterdamse Zuidas. Amsterdam brengt met dit multifunctionele gebouw meer diversiteit in de ‘financiële wijk’. Eigenlijk kan je Valley zien als een complete subwijk binnen de Zuidas. Het 75.000 m2 complex bevat luxe appartementen, kantoren, winkels, restaurants, een museum, een zwembad, een drielaagse parkeergarage en veel groen. Tussen de drie woontorens, die eruit zien als hoekige heuvels, strekt zich een gelaagde binnentuin uit; de groene vallei. Niet alleen het ontwerp is bijzonder, dat is ook de aanpak van de bouw. De ruwbouw gaat gefaseerd omhoog, de afbouw is daaronder al in volle gang.  Als in december op 100 meter hoogte het beton voor de skybar wordt gestort, worden op de eerste verdiepingen de kantoorverdiepingen al afgebouwd en worden de woningen vanaf de achtste verdieping compleet afgewerkt. Medio 2021 moet het gebouw volledig af zijn.

Elk deelontwerp is uniek

Het gebouw is ontworpen door MVRDV Architecten en landschapsarchitect Piet Oudolf. Het wordt ontwikkeld door EDGE Technologies. Niks is vierkant, rechtlijnig of hetzelfde in de Valley. En de duurzame ambities zijn hoog: het gebouw moet voldoen aan de eisen voor het BREEAM-Excellent-label en energieneutraal zijn. Een uitdaging waarvoor DWA graag de mouwen opstroopt. Adviseur Theo Klok: “Niks is standaard in de Valley. Elk deelontwerp is uniek. We zijn constant samen aan het finetunen om het gebouw mooier, duurzamer en functioneler te maken.” De uitdagingen zijn divers. De installaties zijn veelal ingestort in de vloeren, die vanwege de hoogbouw ook nog eens zwaar gewapend zijn. Het is woekeren met de ruimte in het beton. En omdat er tijdens het gefaseerd bouwen steeds nieuwe ideeën ontstaan, zijn aanpassingen aan de orde van de dag. Zo veranderde de indeling van de woningen tussentijds volledig.

We willen nog een zwembad!

Maar dat is niet alles. De begane grond was net gestort, toen er een plan kwam voor een zwembad op de eerste verdieping (op verzoek van de eigenaar RJB Group of Companies). Theo: “Gaat niet meer lukken wilden we met elkaar niet horen. En zo kregen we het voor elkaar. Er kwam een betonnen bak met toevoerroosters en afvoervoorzieningen. We ontwierpen de ventilatie, sanitaire voorzieningen, de waterbehandelingsinstallatie en de douches en we pasten de verwarmingsinstallatie aan om de hoge temperaturen in het zwembad aan te kunnen.” Bij elk nieuw idee, elke aanpassing, geeft DWA inzicht in de effecten voor de ambities en de uitgangspunten. Als die uit koers raken, zoeken de adviseurs met ontwikkelaar EDGE, aannemerscombinatie G&S Bouw en Boele & Van Eesteren en installateur De Bosman Bedrijven naar oplossingen.

Licht en temperatuur bedienen met je smartphone

DWA denkt mee over de installaties van de woningen, de kantoren en de buitenruimtes. De Valley wordt verwarmd en gekoeld door het duurzame warmte- en koudenet. Op de zeven commerciële bouwlagen zijn de ruimtes uitgerust met klimaatplafonds. De woningen krijgen warmte en koude uit de vloer. Er is veel aandacht voor een goede luchtkwaliteit. “Voor de woningen zijn we in een later stadium overgestapt van individuele naar een centrale ventilatie-installatie. Daardoor is er meer bruikbaar woonoppervlak beschikbaar en hoeven de filters niet steeds in elke woning apart vervangen hoeven te worden,” legt Theo uit. Op de commerciële verdiepingen gaat een gebouwbeheersysteem zorgen voor slimme toepassingen. Zo kunnen gebruikers straks via een app op de smartphone hun eigen licht- en temperatuurniveaus. Zonnepanelen op de daken van de torens van de Valley voorzien het gebouw van duurzame stroom. In de groene vallei zijn straks volop bomen, struiken en vijvers te vinden. Ook bij het ontwerp van de vijverinstallaties heeft DWA meegedacht.

Prestaties meten

Naarmate de oplevering dichterbij komt, merkt Theo dat nu ook de commerciële huurders met hun wensenpakketten en inrichtingsplannen komen. “Het is leuk om daar in de laatste fase in mee te kunnen denken, hoe we die wensen zo goed mogelijk gaan inpassen.” Als medio volgend jaar de oplevering plaatsvindt, houdt de rol van DWA niet op. “We gaan een jaar lang de prestaties van de klimaat- en verlichtingsinstallaties toetsen, per jaargetijde. En de ervaringen van de gebruikers meten. Waar nodig kunnen we dan nog het een en ander optimaliseren door de instellingen te wijzigen.”

Inspirerende oplossingen

Voor Theo is het Valley-project geslaagd als alles naar wens is gerealiseerd en dat door monitoring is aangetoond. “Als ik nu door het gebouw loop, ben ik nog steeds aan het ontwerpen en rekenen. Als ik er bij de oplevering doorheen loop, denk ik met voldoening terug aan dit traject. En bovendien: dit is één van de mooiste, meest veelzijdige en functionele gebouwen van ons land. En wij hebben daar een belangrijke rol in gehad. Ik hoop dat dit gebouw met zoveel unieke oplossingen, ook anderen zal inspireren.”