Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Energie

Keuzestress voor het juiste type warmtepomp

Bron: sti-oss.nl 24-12-2020, 07:00
Keuzestress voor het juiste type warmtepomp
Beeld: Schrijvers Technische Installaties

Nederland gaat langzaam van het gas af. C.V.-ketels worden niet of nauwelijks meer geplaatst en vervangen door warmtepompen. Er zijn legio typen warmtepompen. Water-water, lucht-water, ventilatielucht, bodemsystemen met een open of gesloten bron. De mogelijkheden zijn eindeloos. Maar hoe zorg je ervoor dat de juiste warmtepomp geplaatst wordt in jouw woning?

VOORDELEN

Een warmtepomp biedt verschillende voordelen ten opzichte van de traditionele C.V.-ketel. De warmtepomp heeft een hoger rendement. Hierdoor bespaar je energie en beperk je de CO2-uitstoot. Daarnaast is het mogelijk om met een warmtepomp je woning een aantal graden te koelen.

WENSEN

“Natuurlijk gaan we eerst in overleg met de opdrachtgever,” zegt Peter Bakx, teamleider E + W-installaties bij Schrijvers Technische Installaties. “Wat zijn de wensen van de opdrachtgever, is een bepaald merk vereist en ook niet geheel onbelangrijk is het budget. Hierna maken we de keuze voor een type warmtepomp.” Christina Randjiet-Singh is ontwerper engineer W bij Schrijvers en zij vult aan “Ook de gezinssamenstelling is een belangrijk component waarmee je rekening moet houden. Iedereen wil per slot van rekening graag onder een warme douche staan. Een gezin met drie kinderen verbruikt automatisch meer water dan iemand die alleen in een appartement woont.”

CERTIFICERING

Voor de aanleg van een bodemenergiesysteem geldt een wettelijke certificering. Voor installateurs die werken aan het bovengrondse gedeelte van een bodemenergiesysteem (de water-water warmtepomp) is het BRL 6000-21 certificaat verplicht. Schrijvers is in het bezit van deze certificering voor de kleine woningbouw. Christina “Op dit moment zijn we druk bezig om de certificering voor de grote woningbouw te behalen. Ik verwacht dat we in 2021 dat certificaat in ons rijtje mogen bijschrijven.” Voor de lucht-water warmtepomp heeft Schrijvers de STEK-certificering. Hiermee toont STI aan te werken volgens hoge kwaliteitsstandaarden.

KENNIS

Binnen de organisatie is een grote kennis aanwezig van de verschillende warmtepompen. Richard de Geus is inmiddels dertien jaar werkzaam als montageleider bij Schrijvers. Richard heeft al verschillende typen warmtepompen geïnstalleerd. “Wij volgen regelmatig cursussen om op de hoogte te blijven van de veranderingen in de markt. Zo kunnen wij onze klanten ook weer goed informeren hoe zij de installaties in hun woning kunnen bedienen.”

ALLES IN HUIS

Schrijvers Technische Installaties heeft de kennis en kunde in huis om je te adviseren over de keuze van de juiste technische installaties. En het blijft niet alleen bij ontwerp en uitwerking, ook de montage is in eigen beheer en bij klachten of storingen staat de afdeling service en onderhoud je graag te woord en lost het voor je op.

Deel dit artikel

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Schrijvers Technische Installaties

Hoe maken we het leven veiliger, duurzamer en energiezuiniger? En daarmee aangenamer? Dat is de vraag die we onszelf bij Schrijvers Technische Installaties dagelijks stellen.
We hebben daar een uitgesproken visie op. We geloven namelijk sterk in de mogelijkheden die…