Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Energie

Duurzame Productie- en Opslaglocatie Vergeer Holland BREEAM Outstanding

Bron: www.b4y.nl 18-02-2021, 10:21
Duurzame Productie- en Opslaglocatie Vergeer Holland BREEAM Outstanding
Beeld: W4Y

Vergeer Holland realiseerde in 2020 een nieuw pand voor de rijping, productie en opslag van kaas in Bodegraven. De nieuwbouw vervangt het huidige distributiecentrum. In het ontwerp werd vanaf het begin gestreefd naar een BREEAM-certificering Outstanding.

Op basis van het ontwerpcertificaat is dit project al genomineerd voor de BREEAM Awards 2021. Onlangs ontving Vergeer Holland het beoogde oplevercertificaat. Met een score van 92,74% scoorde het project bij oplevering nog ruim 2,5% hoger dan bij het ontwerp. W4Y adviseurs begeleidde het nieuwbouwproject als commissioner en was als BREEAM-Expert verantwoordelijk voor de certificering. W4Y is trots op het resultaat.

Duurzaam familiebedrijf

Vergeer Holland is een familiebedrijf, opgericht in 1934. Het is uitgegroeid tot een van de grootste, innovatieve kaasverwerkers ter wereld en het meest energiezuinige kaasverwerkingsbedrijf van Nederland. Het 20 tot 25 meter hoge nieuwe pand past bij de duurzaamheidsvisie van het bedrijf en biedt ruimte voor de opslag van 345.000 kazen. “We zijn ons bewust van onze omgeving: om toekomst voor ons en ons bedrijf te kunnen garanderen zijn we ons bewust van de impact die we hebben op het milieu en onze lokale omgeving. Onze missie is om onze CO2-footprint te verminderen, onder andere door afvalscheiding en energiebesparingen. Daarnaast willen we de diepgewortelde binding met onze omgeving behouden.”

De nieuwbouw is door Vergeer Holland onderworpen aan strenge duurzaamheidsnormen, met als uitgangspunt een BREEAM Outstanding (5 sterren) duurzaamheidscertificering. Het nieuwe pand voldoet aan alle wensen en eisen voor ‘The Next Generation’.

Commissioning betaalt zich terug

Bij oplevering bleek de score met 92,74% nog ruim 2,5% hoger dan bij het ontwerp. W4Y adviseurs begeleidde het nieuwbouwproject als commissioner en was als BREEAM-Expert verantwoordelijk voor de certificering. “Commissioning helpt de puntjes op de ‘i’ te zetten tijdens de uitvoeringsfase van een bouwproject”, vertelt Reinier den Uijl van W4Y. “Het wordt steeds belangrijker om het toetsen, verifiëren en valideren van kritische installaties en processen op juiste wijze te borgen. Verificatie en validatie is een middel om de kwaliteit en betrouwbaarheid van installaties conform de gestelde specificaties, wet- en normgeving te waarborgen en het risico op schade, storing en incidenten te verkleinen. Dit betaalt zich ook terug is hogere scores bij duurzaamheidscertificering.” W4Y is actief betrokken bij uiteenlopende commissioning-traject voor meerdere opdrachtgevers en projecten.

BREEAM-NL is een internationaal erkend onafhankelijk keurmerk voor duurzaamheid. Het maakt de duurzaamheid van gebouwen via een vaste methodiek meetbaar en zichtbaar. BREEAM-NL is dé standaard voor duurzaam vastgoed.

“W4Y adviseurs is al sinds het begin actief als gecertificeerd Expert en Assessor voor dit keurmerk. Dankzij onze kennis en ervaring in zowel ontwerp, uitvoering en beheer van gebouwgebonden installaties als duurzaamheid kunnen we integraal kijken naar verduurzaming van (nieuw)bouwprojecten. De BREEAM-methodiek biedt een gedegen basis voor de beoordeling van het ontwerp, de uitvoering, oplevering en het gebruik van het bouwproject en/of de portefeuille op het gebied van duurzaamheid. Als BREEAM-Expert zijn we aanspreekpunt voor de opdrachtgever en participeren we als procesmanager in het bouwteam”, zegt Paul van der Krogt die als Expert betrokken was bij de certificering van de nieuwe productie- en opslaglocatie van Vergeer Holland. “Op de onderwerpen ‘Management’, ‘Afval’ en ‘Vervuiling’ werd bij dit project 100% gescoord. ‘Gezondheid’ en ‘Energie’ scoorden meer dan 90%. Dit draagt serieus bij aan de hoge score bij certificering. Dat geldt ook voor de zes ‘exemplary performance’-punten.”

Duurzaamheidsmaatregelen

Het nieuwe gebouw heeft een bruto vloeroppervlak van ruim 26.000 m² met kantoorfunctie, industriefunctie (24.076 m²) en bijeenkomstfunctie. Duurzaamheidsmaatregelen die in het pand zijn doorgevoerd:

  • Reservoir regenwater onder het pand
  • Energiezuinige koeling
  • Optimaal rijpingsklimaat door 250.000 luchtsproeiers
  • 700 zonnepanelen
  • 16 laadpalen voor elektrische auto’s
  • Veel aandacht voor lokale dieren
  • Restwarmte wordt optimaal ingezet voor proceswaterverwarming en ruimteverwarming.

Om te voldoen aan de criteria voor BREEAM Outstanding is all-electric gebouwd. Voor de klimaatinstallaties in kantoren en de gehele warmwatervoorziening wordt gebruikgemaakt van de restwarmte uit de koelinstallatie. Hierdoor gaan een optimaal werkklimaat en een energiezuinige installatie perfect hand-in-hand.

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

W4Y

W4Y is een deskundig en onafhankelijk adviesbureau op het gebied van gebouwgebonden installaties en duurzaamheid. We zijn een hechte groep professionals. Vanuit onze vestiging in Harderwijk werken we aan projecten in heel Nederland.

Onze werkwijze

We geloven niet in ‘inzet voor…