Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Techniek

Gegevens in het hart van een slimme stad

Bron: www.spie-nl.com 03-03-2021, 08:58
Gegevens in het hart van een slimme stad
Beeld: SPIE

Slimme steden zetten gegevens en digitale technologie aan het werk om gemeenschappen energie-efficiënter, veerkrachtiger en veiliger te maken. Van de netwerkinfrastructuur die de ruggengraat vormt van een slimme stad (‘smart city’) tot eindgebruikerstoepassingen draagt SPIE bij aan toekomstbestendigheid van stedelijke gebieden en verbetert zij de levenskwaliteit van de bewoners. Jacco Saaman, Business Development & Innovation director bij SPIE aan het woord.

Wat is de slimme stad van morgen?

In de toekomst, en het is nu ook al zo, moet technologie worden gebruikt om de mensen die in die stad wonen te dienen: ze gezond houden, ze met anderen verbinden, ervoor zorgen dat ze genoeg energie hebben wanneer ze die nodig hebben, bijdragen aan een schone omgeving. Enkele van de belangrijkste gebieden waarop slimme technologie wordt ingezet zijn gezondheid, mobiliteit, energietransitie, duurzaamheid, veiligheid en cybersecurity.

Wat is de plaats van gegevens in de slimme stad?

Naast de technologie zal een stad alleen slim zijn als het systeem intelligent wordt ontworpen en gebruikt. Men dient te beginnen bij de eindgebruiker en dan te kiezen voor het meest geschikte type gegevensstroom, van netwerk – draadloos, 5G, glasvezel, koperbreedband – van gegevensbeheer en ga zo maar door. Dit type uitgebreide oplossing is precies wat SPIE biedt. SPIE zijn niet alleen maar technici. SPIE deelt hun kennis met klanten om hen te laten zien wat er mogelijk is. Dan kunnen ze de architect van het systeem zijn dat ze nodig hebben. SPIE werkt samen met partners en leveranciers om het te leveren, te onderhouden en te beveiligen, maar ook om klanten te helpen het beste uit het systeem te halen.

Kunt u voorbeelden geven van de nieuwste oplossingen van SPIE voor slimme steden?

In de afgelopen twee jaar hebben verschillende stadsbesturen SPIE benaderd voor hulp op verschillende gebieden. Een voorbeeld is de telegeneeskunde: SPIE heeft steden geholpen door apparatuur te installeren in huizen en dokterspraktijken om teleconferenties mogelijk te maken tussen dokters en patiënten, samen met de hulpmiddelen voor het controleren van de temperatuur, bloeddruk en andere medische gegevens. Wat de COVID-19-pandemie overduidelijk heeft gemaakt, is dat de mogelijkheid om op afstand te overleggen met gezondheidswerkers van vitaal belang is wanneer de patiënt niet fysiek aanwezig kan zijn. Slimme stadstechnologie is ook essentieel voor contacttraceringstoepassingen of voor het versturen van gezondheidswaarschuwingen.

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

SPIE Nederland B.V.

SPIE Nederland is een dochteronderneming van de SPIE Groep, dé onafhankelijke Europese leider in multitechnische dienstverlening op de gebieden van energie en communicatie. SPIE Nederland begeleidt haar klanten in het ontwerp, de uitvoering, de exploitatie en het onderhoud van netwerksystemen en…