Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Installatietechniek

Engineering hybride operatiekamer in BIM

Bron: strukton.com 17-03-2021, 08:16
Engineering hybride operatiekamer in BIM
Beeld: Strukton Worksphere

Virtueel bouwen: alle clashes op voorhand duidelijkDe engineering van een hybride operatiekamer in het Spaarne Gasthuis in Haarlem besloot Strukton Worksphere te doen middels BIM. Deze werkmethodiek maakt vóór de daadwerkelijke uitvoering duidelijk waar onderdelen van het ontwerp kunnen botsen. En dat is slim in een verouderd gebouw met beperkte revisiebescheiden. Nu al is er hierdoor grip op de kostprijs en planningen van de realisatie.
Virtueel bouwen betekent 100% zeker weten dat wat ontworpen is, ook daadwerkelijk gerealiseerd kan worden

Het plan voor de hybride operatiekamer, waar conventioneel opereren samenkomt met beeldvormende röntgentechniek, luistert onder meer nauw vanwege de medische apparatuur. Als discrepanties pas tijdens de bouw duidelijk worden, kan dit leiden tot flinke meerkosten en vertragingen.
Open en transparant vooraf, geen verrassingen achterafHet Spaarne Gasthuis in Haarlem is een gedateerd gebouw. Dit maakt de documentatie van revisies die eerder plaatsvonden niet volkomen betrouwbaar. De kans dat bij een verbouwing verrassingen naar boven komen, wordt hierdoor groter. Als startpunt koos Strukton Worksphere daarom voor een 3D-scan die alle wanden en plafonds in kaart bracht. Hier omheen werd het ontwerp gemaakt, waardoor zeker weten werd gewerkt met de feitelijke situatie. Behalve de potentiële clashes met de staalconstructie gaf de 3D-scan ook inzicht in de beperkte ruimte boven de plafonds, waar straks de nodige installaties worden weggewerkt die onder meer de drukhiërarchie in de verschillende ruimtes bewaken.

De afstemming met de opdrachtgever werd eveneens gemakkelijker. Met de toepassing Davilux kon het projectteam de facilitaire staf van het ziekenhuis letterlijk meenemen in het ontwerp, om zo bijna levensecht te ervaren hoe de ruimtes en medische faciliteiten er uit komen te zien.
Al met al leidde het ontwerpen en calculeren in 3D tot een uitgewerkt uitvoeringsontwerp met een volkomen realistische kostprijs. De openheid en transparantie die hiermee gepaard gingen, waren voor de opdrachtgever reden voor overweging om deze werkmethodiek ook toe te passen in volgende grootschalige verbouw- en nieuwbouwprojecten.

3D is branchebrede ontwikkeling

Vanwege de onmiskenbare voordelen van virtueel bouwen, nemen steeds meer opdrachtgevers het als uitgangspunt voor hun projecten. Alle samenwerkingspartners moeten informatie dan delen in 3D om het virtueel ontwerp af te kunnen ronden.
Bij het Spaarne Gasthuis geldt dit niet alleen voor Strukton Worksphere als coördinerend engineer, maar ook voor de leveranciers van bijvoorbeeld staalconstructie, pendels, plenum en medische apparatuur. Zo wordt virtueel bouwen het nieuwe normaal; een niet te stuiten branchebrede ontwikkeling die tot steeds efficiëntere ontwerpen en planningen leidt.

Meer over deze onderwerpen

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Strukton WorkSphere B.V.

Iedereen heeft recht op een comfortabele, veilige en bereikbare wereld, nu en in de toekomst. Daarvoor zet Strukton WorkSphere B.V. zich al meer dan 95 jaar in. Wij richten ons in eerste instantie op onderhoud en beheer, en passen daarvoor…