Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Energie

Duurzame transformatie aan de Leidsekade

Bron: www.sdr.nl 31 maart, 09:25
Duurzame transformatie aan de Leidsekade
Beeld: SDR

Drie grachtenpanden uit 1885 aan de Leidsekade in Amsterdam worden duurzaam herontwikkeld en gaan van het gas af. Uitzonderlijk voor dit soort type panden. Het realiseren van de verduurzamingsslag is dan ook zeker niet eenvoudig. Welke inspanningen zijn hier zoal gedaan om dit te realiseren? Robert Sengers, adviseur en partner van Kernwaarde Groen, vertelt hier meer over.

Als motivator binnen het bouwteam van het project en als gedelegeerd opdrachtgever heeft Kernwaarde Groen de vraag van de opdrachtgever (ambitie en visie) vertaald naar een realisatiestrategie om deze grachtenpanden zeer energiezuinig te herontwikkelen. Samen met partners als o.a. SDR Elektrotechniek, Salverda Bouw BV, Breman Utiliteit, Studio C Architecten, Dubourgraaf Installatie advies en constructeur Strackee kijkt Kernwaarde Groen naar het project om zo een unieke meerwaarde te creëren voor de klant. Als specialist in het Aardgasvrij herontwikkelen trad zij op als bouwmanager, om naast haar adviserende rol, te waarborgen dat de duurzame maatregelen juist en integraal werden toegepast in het project. Hieronder worden een aantal voorbeelden van deze duurzame maatregelen omschreven:

Warmte uit heipalen

Een van de uitdagingen van dit project ligt direct aan het begin, namelijk het realiseren van een nieuwe fundering en kelderbak onder de bestaande panden. Omdat de kelderbak onder de drie panden doorloopt, en dus ook onder de scheidende muren, was het noodzakelijk te zorgen voor een hoogwaardige en complexe constructie. Dit gebeurt in bewoonde situatie en vormt letterlijk de basis voor het aardgasvrij herontwikkelen. Met het realiseren van een nieuwe fundering worden er ook nieuwe funderingspalen geplaatst, maar liefst 54 stuks. Deze gaan dienen als bodemwarmtewisselaar en halen energie uit de bodem.

Kierdichting

Kierdichting is nodig om onbeheersbaar warmteverlies, geluid van buiten en lokaal discomfort ten gevolgen van kieren te beperken. Daarbij is het belangrijk om de detaillering van de constructie overgangen en bewegende delen goed op elkaar te ontwerpen.

Verwarming

Vanwege de goede isolatie, kierdichting en ventilatie met warmte terugwinning zal de verwarming veel minder energie vragen dan voor de renovatie,. De energievraag op vloerniveau zal dalen van circa 105 kWh/m2 (gasverbruik per appartement circa 800 m3 naar circa 35 kWh/m2. Er wordt vloerverwarming toegepast (Zeer Lage Temperatuur verwarming).

Ventilatie

In combinatie met ZLT verwarming is een ventilatiesysteem, mechanische toevoer en mechanische afvoer nodig, met voorverwarming van de toevoerlucht door warmteterugwinning. Een ventilatie toestel met Hoog Rendement Warmte Terug Winning (HR WTW) levert gefilterde ventilatie lucht die wordt voorverwarmd door de warme inhoud van de afgevoerde lucht.

Warmte opwekkers

Om minder afhankelijk te zijn van aardgas wordt een elektrische compressiewarmtepomp ingezet voor de basislast ruimteverwarming. Deze haalt energie uit de bodem en vult deze in de zomer weer deels terug aan door energie op te slaan in de bodem. Het is een brijn/water warmtepomp.

Individuele boilers of combinatie

Voor warm tapwater kan een elektrische boiler van 120 liter per appartement worden geplaatst. Deze komt in de berging waar hij dicht bij het aanrecht en de badkamers hangt. Hierdoor is de leidingwachttijd kort, dit heeft een positief effect op het energiegebruik.

Zonne-energie

Op het dak worden zonnepanelen geplaatst. Ieder pand krijgt ongeveer 5500 kWh duurzame stroom. Dat is een substantieel deel van het totale energiegebruik. Deze stroom wordt opgewekt bij daglicht, en voor 90% buiten het verwarmingsseizoen.

E-installaties spelen vaak een kleinere rol bij verduurzaming, maar volgens SDR projectleider Sander Uiterwijk is er ook op E gebied winst te behalen. Zo is SDR verantwoordelijk voor de PV panelen en wordt de installatie volledig halogeenvrij aangelegd. De verlichting wordt volledig uitgevoerd met Dali.

Bekijk hier het project ‘Herontwikkeling grachtenpanden Leidsekade’ in het portfolio van SDR.

Samenwerkende partners:
Salverda Bouw BV
Studio C Architecten
Dubourgraaf Installatie advies
Strackee Constructie advies
SDR Elektrotechniek
Breman Utiliteit

Deel dit artikel

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

SDR

SDR ontwerpt, installeert en onderhoudt elektrotechnische installaties, inclusief inbraakbeveiliging, brandmeld- en ontruimingsinstallaties, telematica, noodstroom, zorgsystemen en domotica. Dat doen we voor grote utiliteitsbouw- en woningbouwprojecten: renovatie, transformatie of nieuwbouw. We zijn trots op onze opdrachten: van bekende hotels, hypermoderne kantoorcomplexen,…