Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Technisch Beheer

Reparatie zeefkorf om productiestilstanden te voorkomen of te reduceren

Bron: www.spie-nl.com 08-04-2021, 08:25
Reparatie zeefkorf om productiestilstanden te voorkomen of te reduceren
Beeld: SPIE

Bij één van de trouwe klanten van SPIE bij Maintenance Solutions in Duiven, produceert men garen, vezels en laminaten uit aramidevezels. Tijdens het productie proces wordt het product steeds vaster nadat het steeds dieper in een zeefkorf wordt gedrukt. Deze druk kan soms hoog oplopen waardoor de zeef kan scheuren. Dit heeft onlangs ook daadwerkelijk plaatsgevonden met productiestilstand als gevolg.

Een wezenlijk onderdeel in het productieproces is de zeefkorf. De zeefkorf bestaat uit een stalen cone met aan de binnenkant een zeef met geleide strips van messing (foto). De zeef wordt in delen in de cone geplaats.

Cruciaal onderdeel in het productieproces

De aramide wordt in grote messen in een hakmolen tot kleine stukjes gehakt. Het product komt dan uiteindelijk in de zeefkorf terecht. Door de fijne zeef wat in de werkplaats op de cone wordt gesoldeerd, wordt alleen de lucht doorgeblazen en het product tegengehouden. Dit wordt vervolgens door de schroef getransporteerd naar de uitgang waardoor het als een compact product uit de pers komt. Hierna wordt het product verder verwerkt voor de diverse doeleinden. Het belang van de zeefkorf is dus erg groot, hier draait het volledige productieproces om. Bij een defect aan de zeekorf zijn de juiste vakmensen nodig om dit machineonderdeel snel te vervangen.

Productiestilstand succesvol gereduceerd

Om de productiestilstand zo kort mogelijk te houden, is in de productiestilstand een beroep gedaan op Maintenance Solutions van SPIE. Deze technische specialisten zijn direct naar de klant gegaan om de zeefkorf uit te bouwen en zij hebben deze vervolgens naar de werkplaats in Duiven gebracht. In een zeer korte tijd is in deze volledig geoutilleerde werkplaats de zeefkorf weer volledig hersteld. Nog voordat de reparatie volledig was uitgevoerd, is er een melding gedaan dat de zeef bijna klaar stond. Vervolgens is de zeef weer gemonteerd.

Hoewel het er in het begin naar uitzag dat deze klant met een productiestilstand van ruim een dag te kampen zou krijgen, heeft SPIE dit kunnen beperken tot enkele uren.

Reserve machineonderdelen

Aangezien dit probleem voor de klant vaker kan voorkomen, is een voorstel bij de klant neergelegd om een extra zeefkorf te maken in de werkplaats van SPIE. Deze kan dan fungeren als wisseldeel. Momenteel wordt deze nieuwe zeefkorf gemaakt in de werkplaats, waardoor de volgende keer de productiestilstand nog korter zal zijn.

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

SPIE Nederland B.V.

SPIE Nederland is een dochteronderneming van de SPIE Groep, dé onafhankelijke Europese leider in multitechnische dienstverlening op de gebieden van energie en communicatie. SPIE Nederland begeleidt haar klanten in het ontwerp, de uitvoering, de exploitatie en het onderhoud van netwerksystemen en…