Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Energie

Van het aardgas af zonder ingrijpende verbouwing

Bron: www.feenstra.com 12-04-2021, 10:18
Van het aardgas af zonder ingrijpende verbouwing
Beeld: Feenstra

Men wilt graag van het aardgas af. De deur uit met die cv-ketel en overschakelen op een duurzame manier van verwarmen. Helaas maakt de traditionele warmtepomp alleen water met een lage temperatuur. De meeste woningen in Nederland zijn niet héél goed geïsoleerd en hebben radiatoren die bedoeld zijn voor water met een hoge temperatuur. Zo’n huis krijgt u niet warm met de warmtepomp die we tot nu toe kenden. Voor dat probleem is nu een oplossing in zicht. Met een ‘hoge-temperatuur-warmtepomp’ krijgen uw bestaande radiatoren het huis namelijk wél warm. In dit artikel leest u hoe de ontwikkeling van dit nieuwe type warmtepomp ervoor staat.

Wat is er mis met een ‘gewone’ warmtepomp?

Helemaal niets. Steeds meer mensen hebben een warmtepomp in hun woning en zijn er heel tevreden over. De warmtepomp is goed voor een behaaglijke warmte in de winter, levert warm water voor de keukenkraan, het bad en de douche en sommige uitvoeringen zorgen er op warme zomerdagen zelfs voor dat het wat koeler is in huis. Maar ook een warmtepomp heeft zo zijn beperkingen. Dat ligt meestal niet aan het systeem, maar aan de woning. Een lage-temperatuur-warmtepomp werkt optimaal wanneer het water in de cv wordt opgewarmd tot een temperatuur van 35 tot 45 graden. Voor een goed geïsoleerd huis, voorzien van bijvoorbeeld vloerverwarming of lage-temperatuur-radiatoren, is dat ruim voldoende, maar voor een wat oudere woning meestal niet. De bestaande radiatoren van zo’n huis hebben water met een hogere temperatuur nodig. Kortom: voor een warmtepomp zoals we die tot nu toe kenden, is lang niet iedere woning geschikt.

Proef met hoge-temperatuur-warmtepomp

Een gemiddeld geïsoleerd huis heeft een watertemperatuur in de radiatoren nodig van 70 tot 80 graden. Geen enkel probleem voor een cv-ketel, maar de bestaande warmtepompen krijgen dat niet voor elkaar. Daarvoor zou dus eigenlijk een warmtepomp moeten bestaan die het water kan verwarmen tot hogere temperaturen. En dat is nu precies het systeem waar op dit moment hard aan gewerkt wordt. De hoge-temperatuur-warmtepomp is een ontwikkelingsproject van installateur Feenstra, energieleverancier Vattenfall en enkele partners. De hoge-temperatuur-warmtepomp is al uitgebreid getest in laboratoria en klimaatkamers. Het systeem werkte daar uitstekend en is nu als proef in een aantal woningen geplaatst. De werking van het systeem wordt getest in verschillende woningtypen met uiteenlopende bewoners. De partners in het project willen precies weten wat het effect van zo’n warmtepomp is op het wooncomfort, in een doodgewoon huis, tijdens een doodgewone Nederlandse winter.

Waterzijdig inregelen is essentieel

Voor het beste comfort én rendement is het belangrijk dat de radiatoren van een centrale verwarming goed op elkaar zijn afgesteld. Dat wordt ook wel waterzijdig inregelen genoemd. In de praktijk zijn installaties niet altijd goed ingeregeld. De cv-ketel heeft daardoor geen optimaal rendement, maar zorgt toch wel voor een warme woning. Voor de hoge temperatuur warmtepomp is een goed ingeregelde installatie essentieel. Sterker nog: het systeem werkt alléén goed als het water in de radiatoren voldoende warmte afstaat. Is de verwarmingsinstallatie goed ingeregeld, dan kunt u de thermostaat van de hoge-temperatuur-warmtepomp op precies dezelfde manier bedienen als u gewend was bij de cv-ketel.

Wat gaat de hoge-temperatuur-warmtepomp kosten?

Het is nog te vroeg om te kunnen weten wat de prijs van de hoge-temperatuur-warmtepomp precies zal zijn. Wel is duidelijk dat u bij de hoge-temperatuur-warmtepomp niet meteen te maken krijgt met extra kosten. Nieuwe radiatoren zijn niet nodig en andere aanpassingen aan het verwarmingssysteem ook niet. U kunt dan aardgasloos verwarmen, terwijl u de komende jaren rustig de tijd neemt om uw woning energiezuiniger te maken, bijvoorbeeld met dubbel- of driedubbelglas, spouwmuur-, dak- of vloerisolatie. Zulke verbeteringen leveren u overigens wél een flinke besparing op. Dat is óók met een hoge-temperatuur-warmtepomp de moeite waard.

Het energieverbruik van een hoge-temperatuur-warmtepomp

Als u in de toekomst kunt kiezen voor een hoge-temperatuur-warmtepomp verbruikt u voor de verwarming van uw huis geen gas meer. Daardoor vallen niet alleen de kosten per m3 gas weg, maar ook de vaste kosten voor het netbeheer die u betaalt voor uw gasaansluiting. Daar staat tegenover dat uw uitgaven voor elektriciteit flink zullen toenemen. Een hoge-temperatuur-warmtepomp verbruikt iets meer stroom dan een lage-temperatuur-warmtepomp. Bij de huidige prijzen van gas en elektriciteit zullen de totale energiekosten van een cv-ketel en een hoge-temperatuur-warmtepomp min of meer gelijk zijn. De verwachting is bovendien dat de komende jaren de prijs van aardgas sneller zal stijgen dan die van elektriciteit. Met een warmtepomp bent u dan dus relatief voordeliger uit. Heeft u zonnepanelen, dan kunt u een deel van de elektriciteit die u zelf opwekt gebruiken voor de warmtepomp. In dat geval zal de warmtepomp u al snel een lagere energierekening opleveren.

Het verduurzamen van uw woning gaat niet alleen over geld. Stapt u over van een cv-ketel op aardgas naar een hoge-temperatuurwarmte-pomp, dan levert dat ook klimaatwinst op. Als u uw huis verwarmt met een hoge-temperatuur-warmtepomp, stoot u veel minder CO2 uit dan met een hr-cv-ketel.

Heel efficiënt voor warm water

De energiekosten van de hoge-temperatuur-warmtepomp zijn ongeveer vergelijkbaar met die van een hr-cv-ketel. De lage-temperatuur-warmtepomp is bij het verwarmen van de woning een stuk zuiniger met energie. Maar er is ook een punt waarop de hoge-temperatuur-warmtepomp het wint. Voor het maken van warm tapwater -voor bad, douche en afwas- is het de meest efficiënte warmtepomp die er is. De hoge-temperatuur-warmtepomp maakt op dezelfde manier warm water als de cv-ketel. Doordat het water ruimschoots warm genoeg wordt, brengt het systeem geen legionellarisico met zich mee.

Hoe zit het met het geluid?

Het geluid van een warmtepomp levert onder normale omstandigheden geen problemen meer op. De buiten-unit van de hoge-temperatuur-warmtepomp is zelfs héél stil.

Informeer naar de plannen van uw gemeente

In de loop van 2021 moet iedere gemeente per wijk een plan presenteren voor de warmtevoorziening. Het is de moeite waard om eens te informeren wat uw gemeente wil gaan doen in uw straat of wijk. Zijn er bijvoorbeeld plannen om uw huis aan te sluiten op een warmtenet, dan is dit waarschijnlijk niet het juiste moment om te investeren in de nieuwe hoog-temperatuur-warmtepomp.

Isoleren is de meest duurzame oplossing

Is uw woning onvoldoende geïsoleerd voor een lage-temperatuur-warmtepomp, dan is isoleren de meest voor de hand liggende oplossing. Als u de muren, het dak en de vloer goed isoleert, is er (veel) minder energie nodig om het huis warm te krijgen en warm te houden. Isoleren is dus ook de meest duurzame oplossing; minder energie verbruiken is nu eenmaal altijd het beste voor het klimaat.

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Feenstra

Feenstra heeft een lange en rijke geschiedenis. Sinds onze oprichting in 1947 is het vakmanschap dat Feenstra onderscheidt in de markt. We zijn dan ook trots op onze ruim 800 gecertificeerde adviseurs en vakmannen. Zij zijn het die al onze…