Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Energie

De toekomst van zonnepanelen: mooi en geïntegreerd

Bron: www.tno.nl 19-04-2021, 16:39
De toekomst van zonnepanelen: mooi en geïntegreerd
Photo by Andreas Gücklhorn on Unsplash

Hoe gaan we zonnepanelen integreren? Dit is volgens Arthur Weeber van TNO en hoogleraar aan de TU Delft een volgende stap in zonne-energietechnologie.

In aflevering 3 van de podcastserie Zonpositief van TNO zegt hij dat het daarbij gaat om een hoog rendement en dat de panelen er mooi uitzien. “Mooie kleuren en mooi geïntegreerd in een gebouw, waardoor je ze nauwelijks meer ziet.”

Nicheproducten

Daniël Kuijk van zonnepanelenfabrikant Energyra zegt in de podcast dat je het product zonnepanelen misschien anders moet benaderen. “Dat je zegt: ik heb hier een bouwproduct, het unieke aan dit bouwproduct is dat het zichzelf gaat terugverdienen, omdat het niet alleen een gevel is, maar deze gevel laat straks mijn meter achteruit draaien.”

Weeber en Kuijk praten in de podcast ook over onderscheidende nicheproducten, zoals het combineren van dunnefilmtechnologie met silicium, waardoor een rendement van 40-50% uit een zonnecel mogelijk moet zijn. Ze zien dat Nederland zich onderscheidt in dit soort niche-producten en pleiten voor een terugkeer van de maakindustrie, om deze producten lokaal te fabriceren. Kansen liggen vooral in op maat gemaakte geïntegreerde modules, zoals bijvoorbeeld voor bouwelementen en geluidsschermen.

Beluister hier de TNO-podcast Zonpositief #3 | Innovatie in zonne-energie technologie

Op 29 april houdt TNO met o.a. Arthur Weeber een webinar Innovaties in zonne-energie technologie

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Vaktechnisch

Informatie voor professional en bedrijf op het snijvlak van vakinhoudelijkheid en actualiteit.