Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Installatietechniek

Klimaatregeling op basis van weersvoorspelling

Bron: www.stolze.nl 29 april, 10:03
Klimaatregeling op basis van weersvoorspelling
Beeld: Stolze

Speciaal voor tuincentra, atrium en daglichtconstructies heeft Stolze een klimaatregeling ontwikkeld. Deze regeling wordt gebruikt zodra een gewone klimaatcomputer zoals de installateur die kent niet toepasbaar is. De klimaatregeling is steeds in ontwikkeling met op dit moment een nieuwe module die het mogelijk maakt het binnenklimaat te sturen op basis van weersvoorspelling. De module weersvoorspelling is een module die separaat aangeschaft kan worden. Hiermee kan de klimaatregeling zich aanpassen op basis van voorspelling. Op deze manier kan bespaard worden op de energierekening, met name gas.

Besparing van stookkosten

Tuincentra zijn vaak goed geïsoleerde gebouwen die ‘s nachts afkoelen. Het gevolg van deze temperatuurdaling is dat de verwarming wordt aangestuurd om de ruimtes weer op te warmen. Als de buitentemperatuur later die dag oploopt en de zon veel warmte afgeeft, is dit zonde van de stookkosten. Met de nieuw ontwikkelde module kan hierop geanticipeerd worden en wordt de verwarming niet te hoog opgestookt. Dit is naast energiebesparend ook fijn voor de planten en het winkelende publiek. Daarnaast is het mogelijk om met dit systeem aan het einde van de dag het lucht sneller te sluiten als de temperatuur in de avond zakt. Zo wordt de warmte langer binnen het gebouw gehouden wat energiebesparend is.

Het systeem kan per afdeling ingeregeld worden; zo heeft u de beste grip op het klimaat. Vooralsnog kan er met dit systeem 3 dagen vooruit gekeken worden. Omdat dit een voorspelling is, er is niets zo veranderlijk als het weer, is het altijd mogelijk om de module aan of uit te zetten. Daarnaast is het ook altijd mogelijk om de instellingen en de variabelen van het systeem naar wens bij te sturen. Bij de ontwikkeling van deze klimaatregeling houdt Stolze voor ogen dat de personen die hiermee werken geen teelt- of technische kennis nodig hebben. Dit maakt het systeem zeer gebruiksvriendelijk.

Een op maat gemaakt systeem

Het klimaatsysteem is zo ontwikkeld dat Stolze de mogelijkheid hebben om snel te schakelen naar de wensen van de klant. Op het moment dat u als klant een feature mist of een idee heeft voor een verbetering, pakt de installateur dit met het team op en passen zij de software waar mogelijk aan.

Deze nieuw ontwikkelde module is hier een mooi voorbeeld van. Op dit moment draait er een pilot bij Intratuin Utrecht. Dit tuincentrum kwam met de vraag of Stolze een oplossing hadden voor de situatie waarin er onnodig gestookt werd. Dit vraagstuk opgepakt is opgepakt, ontwikkeld en in samenwerking met Intratuin Utrecht een testfase opgestart. De komende tijd zal Stolze deze module samen met de klant verder verbeteren en ontwikkelen.

Meer informatie

Voor meer informatie ga naar Stolze.

Deel dit artikel

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Stolze Installatietechniek B.V.

Stolze is al sinds 1969 een gerenommeerde naam in de internationale tuinbouw. Met ruim 120 medewerkers is Stolze uitgegroeid tot dé specialist voor elektrotechniek, watertechniek, groeilicht, Priva automatisering en klimaattechniek. Ons bedrijf is gevestigd in een modern kantoorgebouw in Maasdijk,…