Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Installatietechniek

Hybride warmtepomp is in 2030 bijna altijd goedkoper dan hr-ketel

Bron: www.technieknederland.nl 07-05-2021, 10:30
Hybride warmtepomp is in 2030 bijna altijd goedkoper dan hr-ketel
Beeld: Techniek Nederland

De hybride warmtepomp is geschikt als tussenstap op weg naar volledig aardgasvrije woningen en wijken. Voor woningen die lastig te verduurzamen zijn, kan de hybride warmtepomp ook de best haalbare definitieve oplossing zijn. Deze conclusies staan in een studie van onderzoeksbureau Ecorys. Het bureau voerde het onderzoek uit in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Volgens Ecorys is de hybride warmtepomp in 2030 in bijna alle gevallen goedkoper dan een hr-ketel op aardgas.

Aanvulling op aardgasvrij

De hybride warmtepomp is een waardevolle aanvulling op het aardgasvrij maken van wijken met behulp van bijvoorbeeld warmtenetten. Dat laat de studie van Ecorys volgens minister Van ’t Wout van Economische Zaken en Klimaat zien. De onderzoekers denken dat hybride warmtepompen een kosteneffectieve techniek zijn, vooral in buurten die niet op korte termijn aardgasvrij worden gemaakt.

Goedkoper dan hr-ketel

Ecorys komt tot de conclusie dat de hybride warmtepomp in de toekomst voor de gebruiker vrijwel altijd goedkoper zal zijn dan een hr-ketel. Ecorys houdt daarbij rekening met een investeringssubsidie en een verschuiving van de energiebelasting van elektriciteit naar aardgas. De hybride warmtepomp wordt zo een aantrekkelijk alternatief voor all-electric-oplossingen. Vooral voor oudere vrijstaande woningen en twee-onder-een-kap-woningen zijn all-electric-oplossingen relatief duur.

Geen lock-in effect

Critici wijzen erop dat de plaatsing van een hybride warmtepomp een belemmering kan zijn om op een later moment over te schakelen op een andere warmtevoorziening. Ecorys verwacht niet dat dit ‘lock-in effect’ zal optreden.

Coalitie HR-Hybride

Afgelopen maand wees de coalitie HR-Hybride erop dat hybride warmtepompen onmisbaar zijn om de doelen van het Klimaatakkoord te halen. De coalitie bestaat uit Techniek Nederland, Natuur en Milieu en Netbeheer Nederland. HR-Hybride pleit voor de plaatsing van minimaal 1 miljoen hybride warmtepompen tot 2030. De Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) steunt de coalitie. Ook minister Ollongren van Binnenlandse Zaken sprak haar steun uit voor de plannen.

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Techniek Nederland

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. We vertegenwoordigen ruim 6.300 bedrijven en zijn als één van de grootste…