Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Energie

Energietransitie is een leerproces

10-05-2021, 15:40
Energietransitie is een leerproces

Het vorig jaar opgerichte Kersten Energietechniek kiest heel bewust voor de energiemarkt en de energietransitie. “En voor samenwerken”, zegt directeur Jan Pieter Manschot. “Ik geloof dat de energietransitie niet iets is wat je alleen kunt doen. Het beeld dat ik heb is dat de opgave zo groot is, dat we dat samen moeten doen.”

Het halen van de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs – 49 procent minder CO2 in 2030 en CO2– neutraal in 2050 – lukt pas als iedereen echt minder energie gaat gebruiken en minder CO2 produceert, vindt Manschot. “En minder energie gebruiken gebeurt pas op het moment dat we de bestaande bouw op grote schaal van het gas halen. Maar niemand weet hoe dat eruit komt te zien. We weten allemaal dat het moet, maar hoe, dat antwoord hebben we als branche nog niet. Iedereen kijkt naar elkaar: wat gaat er gebeuren? Wat wij zeggen is: we hebben elkaar nodig.  We moeten samen leren als installateurs en energiebedrijven. Samen hebben we aanvullende kennis en ervaring. Het zou fantastisch zijn als we dat met elkaar kunnen delen.”

Interessante opgave

Kersten Energietechniek maakt deel uit van Kersten Technische Bedrijven. Vanuit de ervaring die men al had opgedaan in de retail met de installatie van WKO’s en energiecentrales was de stap naar een aparte tak voor energietechniek vrij logisch. Het bedrijf werkt ook al aan nieuwbouwprojecten en doet daar zowel de engineering als de realisatie. Maar Manschot vindt vooral het gasloos maken van bestaande panden een interessante opgave. Dat dit complex is lijdt geen twijfel. In de in april gepubliceerde voortgangsrapportage van het programma Aardgasvrije wijken komt dit ook naar voren.  Het rapport noemt het van belang dat er een goede wijkgerichte businesscase is, een stevige regierol van gemeenten en dat samen met partners ieders plannen in lijn worden gebracht.

Het is een leerproces, vindt Manschot. “We zijn nu bijvoorbeeld samen met een warmtebedrijf bezig in Egmond aan Zee om een appartementencomplex van 74 appartementen uit 1962 van het gas af te halen. Het is een VvE, dus het zijn allemaal eigenaren die daar wonen. Hier zijn we erachter gekomen dat de complexiteit veel meer zit in de communicatie met de pandeigenaren dan in de technische oplossing. Dit is een project waar wij ontzettend veel van leren.” In dat leerproces kunnen opdrachtgevers, installateurs en partners elkaar versterken. Dat is misschien wel idealistisch, geeft Manschot toe, maar hij denkt wel dat het zo werkt. “Dat we leren van elkaars fouten en profiteren van slimmigheden die mensen bedenken. Dat is in ieder geval wat voor ons ‘samen’ betekent. Als wij iets slims bedenken en anderen doen daar hun voordeel mee, dan gaan wij als bedrijf weer met de volgende slimmigheid bezig. Het gaat erom dat je in je eigen kracht blijft geloven en niet stil blijft staan.”

Van gas naar gasloos

De ervaring die Kersten heeft vanuit de retail met verbouwingen in bestaande winkelpanden ziet Manschot als een duidelijke meerwaarde bij het gasloos maken van woningen. “We werden in de retail gedwongen om slimmer en sneller te bouwen. Winkels moeten vaak open blijven tijdens een verbouwing. Zo werden wij een early adapter van BIM-modelleren en hebben we onze eigen prefabmethode en logistieke methode ontwikkeld. We maken daarbij gebruik van 3D-ontwerpen, laserpointers en boorrobots. Die ervaring nemen we weer mee naar de woningen, om te zorgen dat bewoners zo min mogelijk overlast ervaren en beschikken over water, elektriciteit en gas terwijl ze heel gefaseerd over gaan van een gasinstallatie naar een gasloze installatie.”

Veel kennis

Naast de collectieve gasloze en fossielvrije warmte- en koelingsoplossingen begeeft Kersten Energietechniek zich ook op het gebied tussen laagspanning en middenspanning. “Wij zien voor de komende jaren dat er nog veel moet gebeuren op het scheidsvlak tussen laagspanning en middenspanning. Overal worden trafo’s geplaatst voor de toevoer van elektriciteit om woonwijken van het gas af te kunnen laten gaan. En tegelijkertijd komen er zonneparken en windparken bij die energie gaan terugleveren. Die netwerken moeten verzwaard worden. Door de jaren heen hebben we intern een team opgebouwd dat heel veel kennis heeft opgebouwd. Inmiddels hebben we voor dit werk vóór de meter tien e-monteurs opgeleid. We hebben geleerd om altijd ‘ja’ te zeggen, om elke opdracht op te pakken en daardoor hebben we al veel stappen gezet. Ik ben er echt trots op dat we ook dit weer samen met elkaar doen.”

 

 

Meer over deze onderwerpen

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Vaktechnisch

Informatie voor professional en bedrijf op het snijvlak van vakinhoudelijkheid en actualiteit.