Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Installatietechniek

Nieuwe LV HRC-smeltpatroon van Siemens vergroot leveringszekerheid in stroomnetten

Bron: press.siemens.com 17-05-2021, 17:32
Nieuwe LV HRC-smeltpatroon van Siemens vergroot leveringszekerheid in stroomnetten

Siemens Smart Infrastructure heeft de nieuwe Sentron 3NA COM LV HRC-smeltpatroon met geïntegreerde communicatie- en meetfunctionaliteit op de markt gebracht. Het compacte apparaat is ontworpen voor laagspanningsnetten tot 400 volt en kan worden gebruikt in secundaire onderstations en industriële installaties. De LV HRC-smeltpatroon beschermt netwerken en installaties tegen kortsluiting en overbelasting en is in staat om stroom te meten. De verzamelde gegevens worden draadloos verzonden naar de nieuwe 7KN PowerCenter 1000-data tranceiver, waar ze kunnen worden uitgelezen. Bovendien kunnen de gegevens worden overgedragen naar lokale of cloudgebaseerde net- en energiebeheersystemen. De gegevens bieden onder andere inzicht in de actuele netwerkbelasting, fasesymmetrie en eventuele afwijkingen. Dit maakt het mogelijk om de leveringszekerheid te vergroten en onderhoud en service te optimaliseren. Dankzij de snellere detectie en lokalisering van storingen kan de duur van stroomuitval aanzienlijk worden verkort.

“De toename in decentrale energiesystemen zorgt voor nieuwe uitdagingen voor distributienetwerken,” aldus, Martin Moosburger, Vice President Product Management, Electrical Products Business Unit, bij Siemens Smart Infrastructure. “Intelligente netten moeten onder andere in staat zijn fluctuaties in energieproductie en -vraag in evenwicht te brengen en multidirectionele energiestromen te coördineren. Dit kan alleen met behulp van digitale technologie. Onze nieuwe smeltpatroon is een kleine, maar zeer effectieve component in de digitalisering van het energielandschap omdat hij waardevolle data levert voor netbewaking.”

De nieuwe 3NA COM LV HRC smeltpatroon biedt ondernemingen in de industrie en de infrastructuursector meer transparantie over hun stroomdistributie. Zij kunnen de verzamelde gegevens gebruiken voor operationeel energiebeheer en daaruit afgeleide optimalisaties in energie-efficiëntie, alsmede voor service en onderhoud.

Eenvoudige ombouw van bestaande installaties

De voor communicatie geschikte smeltpatroon is eenvoudig te installeren, ook in bestaande systemen, zonder extra ruimte in beslag te nemen. De patroon heeft dezelfde afmetingen als conventionele LV HRC-smeltpatronen, maar bestaat uit twee componenten die aan elkaar kunnen worden gekoppeld: een LV HRC-smeltpatroon met een verkorte keramische behuizing en een multifunctionele elektronische module. Zoals gebruikelijk bij LV HRC-zekeringen schakelt de smeltpatroon in geval van kortsluiting en overbelasting uit. De elektronische module meet bovendien de stroom op geselecteerde punten in het net en biedt op elk moment inzicht in de actuele bedrijfsstatus. Storingen zoals kruipende net- of faseoverbelastingen worden betrouwbaar gedetecteerd en kunnen snel worden gelokaliseerd.

Voor verdere verwerking worden de gemeten waarden van maximaal 24 smeltpatronen draadloos naar de 7KN PowerCenter 1000-data tranceiver gestuurd. Van daaruit kunnen de gegevens rechtstreeks via Bluetooth worden opgehaald met behulp van een mobiel apparaat of via Modbus TCP naar gateways op hoger niveau worden verzonden. Het 7KN PowerCenter 3000 IoT-dataplatform kan bijvoorbeeld worden gebruikt om gegevens over te dragen naar MindSphere, het cloudgebaseerde IoT-besturingssysteem van Siemens. Data kunnen lokaal gevisualiseerd worden, bijvoorbeeld met de Sentron “powerconfig”- of de Sentron “powermanager”-software, of in de cloud met de Sentron “powermind”-app.

Meer over deze onderwerpen

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Siemens

Siemens ontwikkelt innovaties die de samenleving verder brengen, met focus op elektrificatie, automatisering en digitalisering. Als een van ’s werelds grootste producenten van energie-efficiënte technologieën is Siemens een toonaangevende leverancier van systemen voor energieopwekking en -transmissie en medische diagnose. In…