Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Installatietechniek

Nieuwe werkinstructies en checklists veilig werken in de SignTechniek

Bron: www.technieknederland.nl 17-05-2021, 09:14
Nieuwe werkinstructies en checklists veilig werken in de SignTechniek
Beeld: Techniek Nederland

Welke permanente, collectieve of persoonlijke beschermingsmiddelen gebruikt u bij het werken op hoogte of langs een gevel? Met behulp van deze werkinstructies en checklists kunt een verantwoorde keuze maken.

SignTechniekbedrijven werken op hoogte en langs gevels, bijvoorbeeld tijdens nieuwbouw, afbouw of onderhoud. Hierbij bestaat het risico dat uw medewerkers ten val komen met mogelijk ernstig letsel of erger als gevolg. Het is daarom van groot belang dat u vanaf de werkvoorbereiding tot en met de uitvoering alert bent en blijft voor veiligheid bij werkzaamheden op hoogte en langs een gevel.

De Vakgroep SignTechniek van Techniek Nederland heeft de volgende producten ontwikkeld die mede gebaseerd zijn op de arbocatalogus ‘Werken op hoogte’:

De werkinstructies zijn bestemd voor werkvoorbereiders en monteurs. Het is bedoeld om een verantwoorde keuze te maken voor permanente, collectieve of persoonlijke beschermingsmiddelen. Om te komen tot een verantwoorde keuze voor een specifieke beveiligingsmethode hebben we ook de bijbehorende Project risico-inventarisatie en -evaluatiebladen ontwikkeld. Deze checklists helpen werkvoorbereiders inzichtelijk te maken welke afwegingen daarbij een belangrijke rol spelen. Het is van belang dat de werkvoorbereider de keuze voor de beschermingsmiddelen kenbaar maakt aan de uitvoerende monteur. Ter plaatse kan de monteur met behulp van de checklist de keuze van het beschermingsmiddel nog eens controleren.

De onderwerpen die we in deze producten bespreken kunt u ook nalezen in het blauwe boekje. Het is raadzaam om het blauwe boekje aan te schaffen.

Suggesties zijn welkom!

Het aantal specifieke werkmethodes breidt zich intussen verder uit. Techniek Nederland blijft de mogelijkheden, voor- en nadelen verder onderzoeken voor SignTechniekbedrijven. Als brancheorganisatie blijven we ons ook inzetten om meer aandacht te krijgen voor veiligheid bij werkzaamheden op hoogte en langs een gevel. Daar kunnen we uw hulp en ervaring goed bij gebruiken.

Tijdens de online ledenbijeenkomsten van SignTechniek op 27 mei3 juni en 10 juni besteden we ook aandacht aan deze nieuwe producten en kunt u eventueel uw vragen stellen.

Heeft u opmerkingen of suggesties over deze producten of wilt u uw kennis en ervaring delen, dan horen we dat graag. U kunt uw reactie per mail aan vakgroepmanager Terry Heemskerk sturen.

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Techniek Nederland

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. We vertegenwoordigen ruim 6.300 bedrijven en zijn als één van de grootste…