Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Opleiding

Jongeren inspireren om te kiezen voor de installatietechniek

Bron: www.unica.nl 8 juni, 08:50
Jongeren inspireren om te kiezen voor de installatietechniek
Beeld: Unica

Hoe kan Unica jongeren inspireren om te kiezen voor de installatietechniek?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden moet Unica zich allereerst verdiepen in de behoeften van toekomstige medewerkers. De jonge generatie hecht veel waarde aan een goede balans tussen werk en privé, aantrekkelijke opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden maar zij vinden ook de   vrijheid en zelfstandigheid in hun baan belangrijk. Vanuit hun studie en privé situatie zijn zij gewend om te werken met de nieuwste tools. Een ander fenomeen wat meespeelt, is het vervagen van werktijd en privé want dit vloeit voor jongeren steeds meer in elkaar over. ze merken dus dat de uitdaging van het inspireren niet alleen op het vlak techniek ligt.

Is techniek dan niet belangrijk?

Zeker wel! Super belangrijk zelfs. Als Unica berekenen, ontwerpen, realiseren en onderhoudt Unica state-of-the-art installaties. Unica is een kennis gedreven organisatie en hun mensen zijn hun kapitaal. Niet voor niets is hun motto: samen maken we de toekomst. En juist hierin zit misschien wel de essentie van hun bestaan/succes.

Eenieder zal wel eens gehoord hebben “leer maar door dan hoef je niet met je handen te werken”. De techniek is echter een prachtig vak met vele facetten waarbij gebruikt gemaakt wordt van de modernste technieken. Denk bijvoorbeeld aan een boorrobot die tegenwoordig aan de hand van het ontwerp boorwerkzaamheden kan verrichten. En wist je dat die boorrobot per dag 4x zoveel gaten boort dan een mens zonder moe te worden? Een ander voorbeeld is het prefabriceren van installatie-onderdelen om zo de doorlooptijd/planning van een project te optimaliseren. Dit kunnen ze allemaal doen door het feit dat ze als Unica vooruitstrevend zijn met BIM (Bouw Informatie Model). Ze bouwen installaties eerst digitaal voordat ze daadwerkelijk het project gaan uitvoeren. Hierdoor zijn ze niet alleen efficiënter, slimmer en sneller in de realisatie, maar spelen ze bovendien met het virtueel ontwerp in op de wensen van opdrachtgevers en eindgebruikers.

Unica biedt stageplaatsen

Binnen Unica zijn er op verschillende vakgebieden (afstudeer)stages mogelijk op MBO, HBO en universitair niveau. Als student leer je theoretische kennis in de praktijk te brengen en ontdek je gedurende de stage of het werk überhaupt wel bij je past. Bij een succesvolle stage bestaat zelfs de kans dat jij ook na je stage nog bij Unica kunt blijven werken. Zo zijn er momenteel 6 studenten (Technische Bedrijfskunde) bezig met een stage waarbij de vraag centraal staat: “Realiseer de Klantwens”. Wat vinden klanten van Unica en hoe kunnen ze de dienstverlening verbeteren? En begeleiden ze 2 stagiaires die hun opleiding als werktuigkundig- en elektrotechnisch ontwerper afronden.
Dat gaat natuurlijk volledig vanuit BIM, waarbij zij een intensieve training krijgen in modelleersoftware als Revit, Navisworks en BIM360. Zo worden zij klaargestoomd voor een toekomst als BIM-modelleur in de installatiebranche. Begin september start een stagiaire een 20 weken stage waarbij duurzaamheid en circulariteit centraal zullen staan. Tal van mogelijkheden dus!

Combinatie van theorie en praktijk

Reeds jarenlang werkt Unica samen met opleidingsbedrijven in de omgeving. Leerlingen volgen de theoretische opleiding bij het opleidingsbedrijf en de praktijkervaring doen zij op bij Unica. Alvorens tot een samenwerking wordt overgegaan, vindt er altijd een persoonlijk gesprek plaats om erachter te komen of er een klik is. Hoe ziet zo’n week eruit? De ene week gaat de leerling 1 dag naar school en werkt deze 4 dagen bij Unica op een bouwlocatie. De andere week gaat de leerling 1 dag naar school, is deze 3 dagen op de Unica bouwlocatie te vinden en is er nog 1 praktijk-dag op school. Gedurende het opleidingstraject zijn er diverse meetmomenten tussen het opleidingsbedrijf en Unica omtrent de voortgang en het niveau op zowel theoretisch- als praktisch gebied.

De intentie is dat de leerling zijn of haar diploma behaald en de werkzame carrière bij Unica start. Normaliter wordt op niveau 2 met de opleiding gestart (monteur) waarna niveau 3 wordt behaald (1e monteur). De leerling krijgt vervolgens de kans om bij Unica in dienst te treden en de opleiding te vervolgen op niveau 4. Afhankelijk van de wensen en behoeften zijn er daarna zeker nog meer mogelijkheden voor verdere ontwikkeling zoals de MIT en HIT opleiding.

Samenwerking met scholen

De collega’s van Unica staan er ook voor open om hun kennis te delen en dit heeft geresulteerd in een aantal mooie samenwerkingen. Een collega chef monteur wordt regelmatig ingezet als examinator bij praktijkopdrachten van het Summa College. Wat leuk is om te melden dat hier ook regelmatig zij-instromers omgeschoold worden en vervolgens met een diploma op zak op zoek kunnen naar een baan binnen de installatietechniek.

Een ander voorbeeld van een succesvolle en structurele samenwerking met een school én de diversiteit van hun medewerkers is dat een collega projectleider 1 dag per week als instructeur praktijklessen verzorgt op Overbetuwe College in Huissen. Dit is een VMBO school welke de leerlingen in het 3e en 4e jaar praktijklessen aanbiedt. Door de jarenlange ervaring van collega’s is hij in staat om zijn kennis te delen en zelfs in de praktijk over te brengen aan de nieuwe generatie. Een onderdeel hiervan vormt ook het bedenken van praktijkopdrachten wat maakt dat de leerlingen op allerlei vlakken kennismaken met het vak installatietechniek.

Deel dit artikel

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Unica

Unica is met een netwerk van bedrijven en meer dan 3.000 medewerkers een van de grootste technisch dienstverleners van Nederland. De bedrijven in het netwerk opereren zelfstandig, maar werken tegelijkertijd nauw samen om klanten integrale oplossingen te kunnen bieden. Samen…