Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Installatietechniek

Het kán: organisch keukenafval uit gestapelde bouw duurzaam verwerken via het riool

Bron: www.technieknederland.nl 9 juni, 07:00
Het kán: organisch keukenafval uit gestapelde bouw duurzaam verwerken via het riool
Beeld: Techniek Nederland

Op dit moment laten gemeenten GFT-afval ophalen om het duurzaam te verwerken, maar in wijken met gestapelde bouw is apart inzamelen vaak geen werkbare optie. Inzameling via het afvalwater biedt wél kansen: technisch gezien is het mogelijk om voedselrestenvermalers te gebruiken en efficiënt grondstoffen terug te winnen uit het afvalwater, zo bleek uit het TKI-project Organisch keukenafval via riool.

Afval is geen afval, maar grondstof. Dat geldt ook voor organisch keukenafval. “Momenteel verbiedt de Rijksoverheid de inzet van voedselrestenvermalers in Nederlandse woningen nog, omdat gevreesd wordt dat het gebruik daarvan in de gebouwriolering verstoppingen kan opleveren en dat ze een aanvullende last leggen op het riool,” legt Eric van der Blom (Techniek Nederland) uit in een interview met Top Kennis Instituut Water (TKI). “Maar het zou wel eens een goede manier kunnen zijn om GF-afval uit de gestapelde bouw wél duurzaam te verwerken.” “Nu is het tijd voor een pilot van enige omvang die meerdere jaren duurt,” zegt Ewald Oude Luttikhuis (gemeente Leidschendam-Voorburg). “Zodat deze oplossing zich ook in de praktijk kan bewijzen.”

Een goede reden dus om onderzoek te doen naar de impact van voedselrestenvermalers op de gebouwriolering in gestapelde bouw!

Lees het gehele interview met Eric van der Blom en Ewald Oude Luttikhuis (gemeente Leidschendam-Voorburg) op de site van Topsector Water & Maritiem.

Deel dit artikel

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Techniek Nederland

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. We vertegenwoordigen ruim 6.300 bedrijven en zijn als één van de grootste…