Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Personeel

Zo zoeken laatstejaarsstudenten een baan

21-06-2021, 09:01
Zo zoeken laatstejaarsstudenten een baan

Hoe solliciteren laatstejaarsstudenten en waar onderhandelen ze over? Uit onderzoek van Intelligence Group blijkt dat ze zich vooral oriënteren op een baan via social media, sollictatieapps en zoekmachines.

Werkgevers die in deze doelgroep willen werven moeten zorgen dat de vacatureteksten goed tonen op mobiele applicaties. Daarnaast is het een pre als er ook meteen een mogelijkheid is om te solliciteren via een app. Het gebruik van sociale media, zoals Whatsapp, kan voor de laatstejaars de drempel verlagen om te solliciteren. “Om de spanning rondom het sollicitatieproces te verminderen, kan het werken als de werkgever een communicatievorm kiest die studenten erg aanspreekt”, zo stelt de Intelligence Group.

Onderhandelen

In het onderzoek is ook gekeken naar zaken waar laatstejaarsstudenten over willen onderhandelen wanneer zij een baan zoeken. Een goed salaris is altijd al belangrijk geweest, maar sinds corona is dat nog belangrijker geworden: 52 procent vond dat in 2021 belangrijk, tegenover 47 procent in 2019. Voor mbo’ers is een vast contract belangrijk: 39 procent geeft aan hierover te willen onderhandelen (in 2019 was dit 26 procent). Voor hbo’ers en wo’ers zijn carrière en doorgroeimogelijkheden belangrijker geworden in de onderhandeling: 37 procent vond dat belangrijk (in 2019 was dit 24 procent).

Zekerheid

De Intelligence Group concludeert dat mbo’ers meer op zoek zijn naar de zekerheid van het vaste contract. Hbo’ ers en wo’ers zijn meer op zoek naar een plek waar zij voor een langere periode kunnen blijven om zichzelf te ontwikkelen.

 

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Vaktechnisch

Informatie voor professional en bedrijf op het snijvlak van vakinhoudelijkheid en actualiteit.