Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Installatietechniek

“De basisinstallatie moest direct 200% goed zijn”

Bron: bosmanbedrijven.nl 22-06-2021, 07:00
“De basisinstallatie moest direct 200% goed zijn”
Beeld: Bosman Bedrijven

Eind mei is het buitengewone project op, of eigenlijk onder het Kleine-Gartmanplantsoen met trots opgeleverd en overgedragen aan de gemeente Amsterdam. De ondergrondse fietsenstalling, ontworpen door ZJA (Zwarts & Jansma Architecten), is het meest bijzondere project waar projectmanager Fred Zwiers, naar eigen zeggen, aan heeft meegewerkt in de 29 jaar dat hij in dienst is bij Bosman Bedrijven. “Het is de mooiste fietsparkeergarage van Nederland die ik ken en op een manier gebouwd zoals dat nog niet eerder is gedaan.” De stalling wordt voor fietsers de entree tot het Leidseplein en is zo ontworpen dat fietsen snel en comfortabel gestald kunnen worden. De ondergrondse fietsenstalling is op een bijzondere manier gebouwd. Eerst is het plafond gemaakt, vervolgens is alles daaronder uitgegraven, gevolgd door het storten van de vloer en pas als laatste zijn de wanden erin gezet. Een hele andere bouwvolgorde die nog niet eerder was toegepast, maar waar de planning en uitvoering van de installatiewerkzaamheden wel op aangepast dienden te worden.

Hoog afwerkingsniveau

Bij dit project is veel tijd besteed aan het interieur met materialen, kleuren, vormen, kunst en verlichting. Zo is alle ledverlichting in de stalling custom-made. De leguanen, agames en varanen van het kunstwerk Blauw Jan zijn teruggekeerd bij de garage. De bronzen reptielen zijn te zien op de muur bij de entree en de vloer van de fietsenstalling is voorzien van reptielen om de voetganger naar de uitgang op het Leidseplein te begeleiden. De kunstenaar van Blauw Jan heeft in deze garage ook een speciale muur, verlicht door spotjes, gemetseld. In tegenstelling tot de huidige trend, mochten de installaties bij dit project niet zichtbaar zijn. Je ziet geen enkele leiding door de parking lopen, omdat alles is ingestort en achter spanplafonds zit. Het afwerkingsniveau is erg hoog. Daarnaast kun je het zo gek niet bedenken of de installatie is duurzaam: van een hoogwaardig klimaatsysteem, de verlichting en de  brandmelders tot het ontruimingssysteem en de geluidinstallatie voor gesproken woord, mededelingen, omroepen en muziek. Verder kunnen bezoekers gebruikmaken van de aangeboden 4G- en 3G-verbinding, hun elektrische accu opladen in speciale kluisjes en kunnen ze door het automatische telsysteem zien of en waar ze hun fiets nog kunnen plaatsen.

Bijzondere manier van werken

“Het project is zo hoogwaardig dat het met geen pen te beschrijven is. Het is daarnaast compleet anders dan een kantoorpand. Door de omgekeerde bouwvolgorde was de manier van installeren bijzonder en een leuke ervaring. We zijn gestart met de installaties in het plafond, dit betekende dat de basisinstallatie direct 200% goed moest zijn; je kan er daarna immers niet meer bij.” Ik ben daarom ook trots op het team dat aan dit project heeft meegewerkt. Het mooiste moment tijdens dit project was het testen van de installaties; toen we zagen dat alles precies werkte zoals zou moeten, was dat een echte kick.”

Vliegende keep

Inmiddels is Fred Zwiers al weer aan de gang als ‘vliegende keep’ bij diverse projecten. “Ik vind het fijn dat ik mij elke dag weer met iets anders bezig kan houden en dit is ook mogelijk bij Bosman Bedrijven. Je krijgt veel vrijheid en alles is bespreekbaar; dat maakt het zo mooi om hier te werken.”

Bosman Bedrijven realiseert dit project samen met onze partners Ballast Nedam Parking | ZJA Zwarts en Jansma Architecten | Gemeente Amsterdam

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Bosman Bedrijven B.V.

Het leveren en beheren van technische oplossingen voor een comfortabele leef- en werkomgeving, dat is onze missie. Wij denken mee met onze klanten om samen tot een resultaat te komen waar we trots op kunnen zijn.
Het creëren en…