Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Installatietechniek

Robot neemt monteurs belastend werk uit handen

22-06-2021, 14:30
Robot neemt monteurs belastend werk uit handen

Om montagemedewerkers te ontlasten en doorlooptijden te verkorten ontwikkelde Kersten Technische Bedrijven een boorrobot. Deze ‘collega’, zoals ze de robot bij Kersten ook wel noemen, doet het zware en vervelende werk, zoals het uitzetten van boorgaten en bovenhands boren.

“De robot staat op de montageplanning en zetten we in als monteur”, zegt Bernard Gijsberts, directeur van de businessunit BIM-web bij Kersten. “Als installatiebedrijf hebben wij het digitaliseren en automatiseren van werkzaamheden heel hoog staan.”

Medewerkersonderzoek serieus genomen

Negen jaar geleden stelde Kersten Technische Bedrijven montagemedewerkers de vraag wat zij de meest belastende werkzaamheden vonden. De twee die bovenaan stonden waren bovenhands boren op een steiger en het uitzetten van boorgaten. Kersten heeft dit medewerkersonderzoek zeer serieus genomen en is een eigen boorrobot gaan ontwikkelen. Uiteindelijk is er niet een eigen robot gekomen, maar is een samenwerking met Hilti aangegaan. Sinds november 2020 is de Hilti Jaibot boorrobot in gebruik. Gijsberts: “De robot is efficiënter en doet het werk beter en sneller. Wij kunnen de mensen daardoor effectiever inzetten voor werkzaamheden die voor hen minder belastend zijn. En zij kunnen dankzij de robot veel meer ingezet worden op het werk dat bij hun niveau hoort.”

Een andere innovatie van Kersten is de kabelboom. Dit is een bundel van dikke delen met veel kabels die uitmonden in dunnere delen met weinig kabels, de haarvaten. “We hebben software ontwikkeld die de bekabeling automatisch routeert en genereert, met daaraan gekoppeld een productieproces. De kabels hoef je op locatie alleen nog maar te monteren in het gotensysteem,” zegt Gijsberts.

Materiaalpaspoort

Installatietechniek 4.0 noemen ze bij Kersten de geautomatiseerde en gerobotiseerde workflow van modelleren, boorrobot en de kabelboom. Het levert veel voordelen op. De kwaliteit van het werk is beter dan bij traditioneel installeren, want het wordt onder productieomstandigheden geproduceerd. De montagetijd op locatie is korter, omdat daar veel minder handelingen meer nodig zijn. En alles wat geproduceerd is, is terug te vinden. Gijsberts: “We documenteren alles. Dat geldt ook voor de kabels, wat uniek is in de branche. De opdrachtgever beschikt zo achteraf over een materiaalpaspoort waarin staat wat er geplaatst is en wat de herkomst is. Dat is goed om te weten en heel handig in het kader van circulair bouwen. In de kosten wordt circulariteit vaak niet meegenomen, maar dat wordt wel steeds belangrijker.”

Kersten heeft op een flink aantal projecten al kunnen laten zien dat hun methodes slim en snel zijn, en veilig en aantrekkelijk voor de monteurs. Gijsberts noemt een paar projecten. “We hebben in opdracht van Unica bijvoorbeeld de bekabeling mogen leveren en prefab kunnen produceren voor het Radboudumc Hoofdgebouw in Nijmegen. En voor Linthorst Techniek heeft onze boorrobot de gaten geboord bij Max & Moore in Amsterdam. De monteurs waren daar enthousiast over, omdat zij niet bovenhands met veel spierkracht hoefden te boren. Zeker daarvoor krijgen wij de handen op elkaar, dat blijkt ook bij andere organisaties te leven. Wij zijn trots op deze en andere innovaties en dat stralen we ook uit.”

Max & Moore Jaibot boorrobot: 15.723 boorpunten

Meer over deze onderwerpen

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Kersten Techniek

Kersten Techniek is onderdeel van Kersten Technische Bedrijven. Kersten bestaat inmiddels al meer dan 90 jaar. Bij de groep werken 240 enthousiaste mensen verdeeld over 2 BV’s.