Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Personeel

Creatieve oplossingen nodig voor tekort elektrotechnici energietransitie

06-07-2021, 00:30
Creatieve oplossingen nodig voor tekort elektrotechnici energietransitie
© 2021 Vaktechnisch

“We moeten tot een betere afstemming komen tussen onze sector en de netbeheerders”, zei Doekle Terpstra tijdens zijn bezoek aan Kersten Technische Bedrijven op woensdag 30 juni. Tijdens dit bezoek ging het onder meer over het tekort aan elektrotechnici in het gebied tussen laag- en hoogspanning.
De komende jaren is er veel werk voor deze elektrotechnici. Zij zijn nodig om woonwijken van het gas af te laten gaan en alle zonneparken en windmolens op het elektriciteitsnetwerk aan te sluiten. Hans van Welie, Coördinator Opleidingen en Ontwikkeling bij Kersten Energietechniek: “De netwerkbedrijven hebben onvoldoende gekwalificeerde mensen om het werk uit te voeren. Er zijn te weinig elektrotechnisch geschoolde mensen die de opleiding Vakbekwaam persoon (VP) kunnen volgen om in het vakgebied aan de slag te gaan. Daar komt bij dat iemand na het behalen van het diploma eerst nog twee jaar moet meelopen met een ervaren persoon, bijvoorbeeld van een netwerkbedrijf om aan te tonen dat hij of zij de vaardigheden beheerst. De netwerkbedrijven hebben op dit moment echter onvoldoende mensen om die begeleiding op zich te nemen.” Doekle Terpstra gaf aan dat Techniek Nederland dit probleem onderkent en in gesprek is met de netbeheerders. “Wij zijn hierbij betrokken en het interessante is: de netbeheerders willen het zelf ook anders. “

Creatieve oplossingen

Vanwege het tekort zijn ze bij Kersten Energietechniek al langere tijd aan het nadenken over creatieve oplossingen. Een eerste oplossing zien zij in het opknippen van de opleidingen in deelgebieden. Van Welie: “In de opleiding Vakbekwaam Persoon leren elektrotechnici wat er allemaal komt kijken bij het werken aan de netwerken qua veiligheidsvoorschriften. De opleiding is echter heel erg breed, deze bestrijkt het hele vakgebied van laagspanning, middenspanning en hoogspanning. Wanneer je hierin gaat werken, ga je er maar een stukje van gebruiken. Waar we met de netwerkbedrijven al over praten, is om het op te delen. Dat iemand alleen maar één deel doet, ook alleen voor dat deel gecertificeerd wordt en dus ook alleen daarvoor het praktijkstuk hoeft te doen. Dat zou de tijd enorm kunnen bekorten.”
Een andere oplossing zien ze bij Kersten om ervaren elektrotechnici vanuit de installatiebedrijven door te laten stromen naar de netwerkbedrijven. “Netwerkbedrijven kijken naar de inzet van zij-instromers. Maar deze mensen moeten eerst de basis van elektrotechniek leren, dus dat traject gaat dan nóg langer duren. Ons idee is dat je beter de ervaren mensen van de installatiebedrijven door kunt laten stromen naar de netwerkbedrijven. En laat de zij-instromers naar de installatiebedrijven gaan om opgeleid te worden voor het installatiewerk, daar komt veel minder bij kijken.”

Sociale innovatie

Volgens Doekle Terpstra moeten installatiebedrijven en netbeheerders uit de traditionele manier van denken stappen. “We moeten kennis delen, we hebben elkaar nodig”, zei hij.
Twee medewerkers van Kersten zijn inmiddels al op detacheringsbasis doorgestroomd naar netbeheerder Enexis. “Dit gaat naar alle tevredenheid”, aldus Van Welie. “Bij Enexis zijn ze heel blij dat ze onze mensen hebben, want er is veel synergie. Ze begrijpen elkaar, qua werk hebben ze alle vaardigheden onder de knie en hebben niet veel aandacht meer nodig. Ze moeten alleen nog begeleid worden om aan te tonen dat ze veilig kunnen werken.”
Het opleiden van zij-instromers gebeurt ook al volop bij Kersten. Van Welie: “In ons eigen opleidingscentrum zijn we nu vier mensen via het UWV-werkbedrijf en het Leerwerkloket aan het omscholen richting elektrotechniek. Deze vier leiden we niet op voor onszelf, maar voor collega-bedrijven. We willen graag andere bedrijven faciliteren om samen met ons de slag te maken die nodig is. Want wij kunnen dat niet alleen, wij willen daarom heel graag onze kennis delen met anderen. Als wij deze zij-instromers in onze branche aan werk kunnen helpen zodat we ervaren mensen kunnen laten doorschuiven naar de netbeheerders, is dat een win-win. Want van het tekort aan mensen hebben we allemaal last.”

Over de zij-instromers ben ik super enthousiast. Je ziet dit soort initiatieven bij meer bedrijven, waar onder meer ook vrouwen en statushouders worden opgeleid. Dat is een vorm van sociale innovatie en die is hard nodig. Ook als installatiebranche moeten we werk maken van inclusiviteit.
Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland

Sinds Kersten een paar jaar geleden de stap zette naar werken aan de energietransitie, wil de onderneming er ook aan bijdragen dat mensen op dat gebied geschoold worden en aan het werk kunnen. Dat doen ze het liefst in samenwerking met anderen, zoals Techniek Nederland, UWV, netbeheerders en collega-bedrijven. Met collega-bedrijven maakt Kersten zich ook sterk voor een prominentere rol voor techniek in het vmbo-onderwijs onder de vlag van Vrienden van Elektro & Installatietechniek regio Nijmegen.

Techniek van morgen

Hans van Welie is vanuit Kersten bovendien mede-initiatiefnemer van VIA-T in Nijmegen, een nieuw te bouwen centrum voor innovatie, duurzaamheid en vakmanschap. Deze praktijkhal is voor vmbo-t leerlingen, die vanaf het schooljaar 2021/2022 allemaal een praktijkonderdeel in hun opleiding hebben. Voor de regio Nijmegen gaat dat alleen al om 2300 leerlingen. De opleidingen komen hierin en fabrikanten kunnen hier hun nieuwste innovaties laten zien. Over dit initiatief zei Terpstra: “Ik vind het prachtig dat de hele keten hier als het ware in stapt en dat er samenwerking is met mbo, hbo en wo.”

Van Welie over het idee achter deze praktijkhal: “Leerlingen op school leren de techniek van gister, bedrijven gebruiken de techniek van vandaag, maar fabrikanten hebben de techniek van morgen. Wij zijn als Kersten hierin met name aanwezig op het gebied van de energietransitie om dat meer in beeld te brengen. Er wordt veel over geroepen over de energietransitie, maar wat het nou echt inhoudt, weet lang niet iedereen.”

Meer over deze onderwerpen

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Kersten Techniek

Kersten Techniek is onderdeel van Kersten Technische Bedrijven. Kersten bestaat inmiddels al meer dan 90 jaar. Bij de groep werken 240 enthousiaste mensen verdeeld over 2 BV’s.

Vaktechnisch

Informatie voor professional en bedrijf op het snijvlak van vakinhoudelijkheid en actualiteit.