Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Energie

SPIE zorgt voor energiebesparing dankzij contactloze magnetische koppeling

Bron: www.spie-nl.com 09-07-2021, 07:00
SPIE zorgt voor energiebesparing dankzij contactloze magnetische koppeling
Beeld: SPIE

SPIE maakt gebruik van de innovatieve technologie van partner Zytec. Hun contactloze magnetische koppeling bewees zijn waarde al door 19% energiebesparing en 142 ton CO2-uitstoot vermindering te realiseren bij EMMTEC services, procesondersteuner in Emmen. En er zijn meer voordelen, zoals een verbetering van de betrouwbaarheid en levensduur van de installatie.

SPIE is voortdurend op zoek naar oplossingen die haar klanten helpen te verduurzamen en hun ecologische footprint te verkleinen. Een van deze innovaties, ontwikkeld door partner Zytec, is de revolutionaire contactloze magneetkoppeling die kan worden aangebracht op bestaande roterende apparatuur in vrijwel elke industriële toepassing. “Op de meeste industriële sites is de roterende apparatuur te groot voor de behoefte. Om dit aan te pakken, wordt een smoorklep geïnstalleerd, die energie verspilt”, legt Erwin Petersen, business development manager bij SPIE, uit. “Het alternatief van deze magneetkoppeling maakt het mogelijk om de draaisnelheid te verlagen voor de exacte omstandigheden, waardoor het energieverbruik gemiddeld met 15% of meer daalt, afhankelijk van de installatie. Het ontbreken van direct fysiek contact vermindert ook aanzienlijk de trillingen, waardoor lagers en afdichtingen worden beschermd tegen schade. Deze oplossingen die de contactloze magneetkoppeling biedt zijn heel divers en veelzijdig.” Een voorbeeld hiervan is onder andere dat installaties niet meer redundant hoeven worden uitgevoerd en dit zorgt voor enorme kosten- en energiebesparingen.

EMMTEC services ondersteunt bedrijven bij het uitvoeren van hun bedrijfsprocessen op het gebied van engineering, utilities, laboratorium en logistiek. Het bedrijf maakt nu enige tijd gebruik van twee Zytec-koppelingen. Richard de Haan, Manager Onderhoud en Asset beheer bij EMMTEC Services, is tevreden: “We gebruiken sinds augustus 2019 twee koppelingen voor onze industrie. We zien in onze systemen dat energiebesparing en trillingsreductie zichtbaar verbeteren en sinds de installatie is het elektriciteitsverbruik gedaald en is er minder onderhoud nodig aan de pomp en de regelkleppen.” Vanwege de positieve resultaten van de eerste twee koppelingen, zijn inmiddels de derde en vierde koppeling ook geplaatst. EMMTEC Services ervaart nu al een energiebesparing van 19,2% en een CO2-uitstoot vermindering van 142 ton per jaar, een equivalent van 101 woningen.

Voor de toekomst is het ook mogelijk om de contactloze koppelingen verder te demonteren, waardoor meer ruimte tussen de magneten ontstaat. Dit kan tot nog meer besparingen gaan leiden.

Als multitechnische dienstverlener werkt SPIE aan een groene toekomst door zich maximaal in te zetten voor duurzaamheid en innovatie. Door deze duurzame innovatie te introduceren bij de klanten levert SPIE een positieve bijdrage aan de energietransitie.

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

SPIE Nederland B.V.

SPIE Nederland is een dochteronderneming van de SPIE Groep, dé onafhankelijke Europese leider in multitechnische dienstverlening op de gebieden van energie en communicatie. SPIE Nederland begeleidt haar klanten in het ontwerp, de uitvoering, de exploitatie en het onderhoud van netwerksystemen en…