Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Installatietechniek

Thermografie wordt steeds vaker ingezet

Bron: www.energa.nl 12-07-2021, 09:46
Thermografie wordt steeds vaker ingezet
Beeld: Energa

Thermografie is een meetmethode die – contactloos – de temperatuur in kaart kan brengen van bijvoorbeeld elektrische delen, bekabeling of automaten. Dit gebeurt met een infrarood camera. Energa  deze meetmethode om vroegtijdig ‘hotspots’ op te sporen: plekken in elektrische installaties waar de temperatuur (te) hoog is en waar mogelijk actie op ondernomen moet worden om problemen in de toekomst te voorkomen.

Thermografie zet Energa in als een installatie in gebruik is. De meetmethodiek is contactloos. Het is dus volkomen veilig en u heeft ook geen last van uitval van machines of installaties.

Thermografie is momenteel nog niet verplicht kijkend naar de NEN 3140 inspecties. Het is echter wel een zeer zinvolle aanvulling, omdat je met thermografie makkelijk, snel en betrouwbaar preventief onderhoud pleegt en daardoor vaak problemen – zoals brand of uitval – voorkomt. Veel verzekeraars raden het dan ook sterk aan en sommige bieden ondernemers zelfs kortingen als ze thermografische controles inzetten.

Juist interpreteren beelden is elektrotechnisch specialisme

Steeds meer mensen zijn in staat om met een infrarood camera beelden te maken. Je moet echter kennis van thermografie hebben om de juiste foto te maken en het plaatje goed te kunnen ‘lezen’: wat is hier aan de hand en wat wordt er geadviseerd? Anders kunnen er bijvoorbeeld ook problemen ‘gecreëerd’ worden die er niet zijn, puur omdat een infrarood beeld verkeerd geïnterpreteerd wordt.

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Energa

Energa streeft naar maatwerk voor iedere klant, zodat er betrouwbare, duurzame en kostenefficiënte installaties worden gerealiseerd.