Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Techniek

Ook installatiebedrijven kwetsbaar voor cyberaanvallen

Bron: www.technieknederland.nl 15-07-2021, 11:38
Ook installatiebedrijven kwetsbaar voor cyberaanvallen
Beeld: Techniek Nederland

Begin juli was er veel te doen over de internationale ransomware-aanval. Ook in Nederland zijn er bedrijven getroffen, waaronder een aantal installatiebedrijven. Hieronder vindt u praktische informatie om u te wapenen tegen deze aanvallen.

Wat is ransomware?

Ransomware, ofwel gijzelsoftware, is een computervirus (malware) dat de computer of de bestanden erop kaapt en deze gegevens vervolgens versleutelt waardoor ze niet meer toegankelijk zijn. De criminelen proberen vervolgens u, of uw organisatie, een losgeldbedrag (de ‘ransom’) te laten betalen om weer toegang te kunnen krijgen tot de versleutelde bestanden. Dit losgeld wordt vaak geëist in de vorm van een digitale munteenheid (crypto-currency) zoals Bitcoin.

Wat kunt u doen om ransomware te voorkomen?

Er bestaat helaas geen wondermiddel dat volledige bescherming biedt tegen ransomware. Ransomware is namelijk één van de vele vormen van malware. De manier waarop ransomware wordt ‘afgeleverd’ bij het slachtoffer is veelal vergelijkbaar met hoe andere malware varianten uw bedrijf besmetten. Bijvoorbeeld via een phishingmailtje of een klik op een kwaadaardige link. Veel zaken die u kunt regelen zijn daarom vergelijkbaar met de maatregelen die u kunt treffen tegen ander malware.

Wat te doen bij een ransomware-aanval?

De Nederlandse politie adviseert om geen losgeld te betalen. Er is geen garantie dat de betaling leidt tot de teruggave van uw gegevens. Daarnaast steunt u tegelijkertijd de criminele activiteiten achter de ransomware. Enkele slachtoffers die in het verleden losgeld hebben betaald, gaven aan dat er na een eerste betaling een hoger bedrag van hen werd geëist. In sommige gevallen werden de slachtoffers na enige tijd opnieuw door dezelfde ransomware getroffen.

Op deze webpagina van Digital Trust Center vindt u informatie om een besmetting met ransomware zo veel mogelijk te voorkomen, maar ook informatie over hulp als u getroffen bent door ransomware.

Cyberverzekeringen Techniek Nederland Verzekeringen

Hoewel veel mensen dit niet weten, is schade als gevolg van een cyberincident onder een normale computerverzekering vaak niet gedekt. Het is echter wel verzekerbaar. De verzekering dekt de meeste zichtbare en onzichtbare kosten.

Gekoppeld aan de cyberverzekeringen is een incident response. Dat is een alarmteam bestaande uit computerspecialisten en advocaten die u bijstaan in het geval er toch iets mocht gebeuren. Dit team is 24/7 bereikbaar en zorgt ervoor dat u zo snel mogelijk weer aan de slag kunt, met zo min mogelijk technische, juridische en administratieve problemen.

Meer informatie leest u op deze webpagina van Techniek Nederland Verzekeringen en in de folder. U kunt ook contact opnemen via 088 543 27 17 of verzekeringen@technieknederland.nl. Zij adviseren u graag!

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Techniek Nederland

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. We vertegenwoordigen ruim 6.300 bedrijven en zijn als één van de grootste…