Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Energie

Energieverbruik optimaliseren met behulp van data: 3 manieren om inzicht te krijgen

Bron: y-con.nl 09-08-2021, 07:00
Energieverbruik optimaliseren met behulp van data: 3 manieren om inzicht te krijgen
Beeld: Y-con

Als je energie wilt besparen, is inzicht in je verbruik onmisbaar (ze zeggen immers niet voor niets; meten = weten). Het zorgt ervoor dat je overzicht hebt en weet waar de energie naartoe gaat. Het analyseren van data wordt hierbij steeds belangrijker. Ben je benieuwd hoe dit werkt? In deze blog laat Y-con je zien welke data-tools er zijn om je energieverbruik te optimaliseren.

Inzicht in energieverbruik-data

Bij Y-con bieden ze hun klanten drie verschillende manieren aan om inzicht te krijgen in het energieverbruik:

  • Via de YEM-app op de telefoon
  • Via het energiedashboard op de computer
  • Naar aanleiding van de onderhoudswerkzaamheden o.a. via beheer op afstand

Welke methode voor jou het meest geschikt is, hangt af van de hoeveelheid informatie je nodig hebt. Als marketing-medewerker op een kantoor heb je meestal minder informatie nodig dan wanneer je op datzelfde kantoor de gebouwenbeheerder bent. Welke tool is geschikt voor wie?

1. Inzicht voor de eindgebruiker

Eindgebruikers – zoals kantoormedewerkers of bewoners van een pand – hebben het meeste aan de YEM-app. YEM staat voor Y-con Energy Management en geeft je de controle over de temperatuur in je bedrijfspand of woning. De app is te gebruiken met je telefoon, tablet of PC. Hiermee kun je de instellingen van het klimaat in het pand of bij je werkplek altijd en overal bedienen.

Daarnaast zie je via de app in één oogopslag hoeveel energie je per dag, per maand en per jaar verbruikt:

2. Inzicht voor gebouwenbeheerders

Als gebouwenbeheerder wil je meer weten dan de informatie die de YEM-app geeft. Daarom geeft Y-con hun klanten toegang tot hun eigen energiedashboard. In het dasboard vind je verschillende overzichten waaruit je waardevolle informatie over de installaties kunt aflezen. Zo heb je volledig inzicht in het verbruik en kun je zelf onderzoeken op welke onderdelen nog winst te behalen valt.

De systemen werken in principe automatisch, maar eens in de zoveel tijd controleren  zij of de werking nog overeenkomt met de actuele situatie. Y-con doet dit voor klanten altijd in combinatie met onderhoudswerkzaamheden. Dit betekent dat ze inloggen op het gebouwen beheer systeem en een aantal controles doen. Ze bekijken o.a. of alle parameters nog goed staan en of er mogelijkheden zijn om het energieverbruik te optimaliseren. Indien dit zo is, bespreken Ze met je welke mogelijkheden er zijn.

Advies van Y-con

Zoals je ziet zijn en verschillende mogelijkheden om je energieverbruik te optimaliseren op basis van data. In veel situaties wordt er een combinatie van deze drie methodes toegepast. Wil je naar aanleiding van dit artikel meer weten over de mogelijkheden bij Y-con? Neem contact met Y-con op voor informatie en advies.

Meer over deze onderwerpen

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Y-con

Y-con is sinds 2005 de juiste partner op het gebied van regeltechniek en gebouwbeheer. Een kleine, technische organisatie met een grote passie voor regeltechniek en gebouwbeheer, dat zijn wij. De sfeer is bij ons gebouwd op wederzijds vertrouwen, omdat we…