Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Installatietechniek

Kosten transport zonnepanelen uit China sluipen naar 14.000 dollar per container

Bron: solarmagazine.nl 27-08-2021, 09:23
Kosten transport zonnepanelen uit China sluipen naar 14.000 dollar per container
Beeld: Solar Magazine

Beetje bij beetje kruipt de prijs voor het transport van een container zonnepanelen uit China naar de grens van 14.000 Amerikaanse dollar. Marktonderzoeksbureau verwacht dat die grens in september geslecht wordt.

De afgelopen 3 weken stegen de kosten wekelijks met minder dan 100 dollar, oftewel met minder dan 1 procent. De prijs lijkt zich daarmee, al dan niet tijdelijk, te stabiliseren. Deze week is de prijs met 89 Amerikaanse dollar gestegen.

Haven weer open

Marktanalisten spraken eerder de vrees uit dat de sluiting van de haven Ningbo-Zhoushan in China vanwege een coronabesmetting tot een verstoring van de logistieke keten en nog hogere transportprijzen zou leden.

De eerste schepen zijn inmiddels weer gestart met het aanmeren bij de Ningbo Meishan Island International Container Terminal (MSICT) en de haven zal op 1 september weer volledig operationeel zijn. ​De haventerminal MSICT van de op twee na drukste containerhaven ter wereld heeft een jaarlijkse capaciteit van 10 miljoen containers en is goed voor 20 procent van het containerverkeer in de havenstad. De haven draaide door de sluiting van de terminal maar op een capaciteit van 80 procent.

World Container Index nadert magische grens

De World Container Index (WCI) – een samenstelling van containervrachttarieven op 8 belangrijke routes van en naar de Verenigde Staten, Europa en Azië – stabiliseerde zich de afgelopen weken, maar inmiddels is de magische grens van 10.000 Amerikaanse dollar wel in zicht. De WCI steeg deze week met 2 procent tot een recordniveau van 9.817,72 Amerikaanse dollar voor een 40-voets-container. Het is de 19e week op rij dat de index gestegen is.

Onderstaande grafiek toont de prijsontwikkeling in 2021 van het transport van een container van 40 voet van Shanghai naar Rotterdam. De analisten van Drewry verwachten dat de containertarieven de komende week verder zullen stijgen.

20 dollar per zonnepaneel

De prijzen voor transport naar Rotterdam zijn sinds het uitbreken van de coronacrisis al met zo’n 12.000 Amerikaanse dollar gestegen, want aan het begin van 2020 schommelde de prijs voor het transport van een 40-voets-container uit China naar Nederland tussen de 1.500 en 2.000 Amerikaanse dollar.

Per container van 40 voet vervoeren Chinese fabrikanten zo’n 800 tot 900 zonnepanelen. Voor grootformaatzonnepanelen met hogere vermogens gaan er zelfs maar zo’n 600 tot 700 zonnepanelen in een container. Daarmee zijn de transportkosten voor een zonnepaneel sinds vorig jaar februari in sommige gevallen– afhankelijk van het formaat zonnepanelen – al met 20 Amerikaanse dollar per zonnepaneel gestegen.

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Solar Magazine

Het laatste zonne-energienieuws.