Installatiebedrijven stevenen de komende jaren af op een tekort van 20.000 tot 30.000 mensen. De meest zorgelijke voorspelling van de SER gaat zelfs uit van een tekort van tussen de 40.000 en 60.000 technici. En het gaat daarbij echt niet alleen om loodgieters, mensen die kunnen lassen of personeel dat dagelijks voor honderden kilo’s aan buizen in de grond plaatst. Nee, ook in de techniek gaat het steeds vaker om de ‘digitale infrastructuur’.
Het besef dat Nederland zonder goed opgeleid technisch personeel de ambitieuze (klimaat)doelstellingen ‘never nooit’ gaat halen groeit namelijk met de dag.
Zoals Doekle Terpstra het zegt: “We hebben het pure vakmanschap de laatste twintig jaar laten verslonzen in de beeldvorming. Terwijl deze mensen de makers van morgen zijn. Zíj zijn bepalend voor het antwoord op de vraagstukken rondom bijvoorbeeld de energietransitie.’’
De jongere generatie lijkt ook niet alleen een goede boterham te willen verdienen, maar ook maatschappelijk een grotere bijdrage te willen leveren; zij willen werken in een sector die het verschil gaat maken, zoals de installatietechniek en de maakindustrie.’
In de uitzending van het onderzoeksprogramma Tegenlicht van de VPRO gaat Doekle Terpstra zondagavond uitgebreid in op het onderwerp. Zijn hoop: dat de positieve verhalen die in de uitzending naar voren komen de ogen openen van beleidsmakers en dat ook ouders hun kinderen adviseren serieus te overwegen een carrière in de technische sector te ambiëren.