Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

18 Energie-tips: zo gaat u de hoge energieprijs te lijf

Bron: www.feenstra.com 28-10-2021, 10:43
18 Energie-tips: zo gaat u de hoge energieprijs te lijf
Photo by Josh Boot Unsplash

Zuinig zijn met energie was altijd al een goed idee. Als we minder stroom en aardgas verbruiken, verlagen we onze CO2-uitstoot. Bovendien levert een lager verbruik een lagere energierekening op. Over die energierekening maken veel mensen zich steeds meer zorgen. De energieprijzen breken het ene record na het andere. In oktober 2021 was de gasprijs op de energiemarkt maar liefst acht keer zo hoog als een jaar eerder. Praktische tips om thuis energie te besparen zijn dus opnieuw actueel! U vindt ze in dit artikel.

Isoleren

De beste manier om energie te besparen is warmte vasthouden in huis. Dat is mogelijk door de muren, de vloer en het dak (beter) te isoleren. Ook de ramen kunnen een flinke bijdrage leveren: vervang enkel glas door kozijnen met dubbel of driedubbel glas.

De eco-stand is zuiniger dan de comfort-stand

Veel combi-cv-ketels hebben een comfort-stand, die ervoor zorgt dat u snel warm water heeft. Dat is fijn, maar het kost wel gas. De meeste cv-ketels kunt u ook op een eco-stand zetten. U verbruikt dan minder gas en u stoot dus ook minder CO2-uit.

Tocht kost veel energie

Tocht is een echte energievreter. Ga op kierenjacht met tochtstrips en kit. Het resultaat is meer wooncomfort en (iets) minder gasverbruik.

Cv-leidingen isoleren

In ruimtes waar het niet warm is, koelen de leidingen van uw cv-installatie snel af. Daardoor gaat warmte verloren. U kunt het energieverlies beperken door de cv-leidingen te isoleren. Vooral in koude ruimtes bespaart u daarmee aardig wat aardgas.

Cv-ketel tijdig bijvullen…

Zit er te weinig water in de leidingen en radiatoren van uw cv, dan verbruikt de verwarming onnodig veel aardgas. Kijk daarom regelmatig naar de waterdruk. Die moet tussen 1,5 en 2,0 bar zijn. Controleren en bijvullen is een simpel klusje, zeker als u eerst even naar dit handige filmpje kijkt.

…en ontluchten

Komt er te veel lucht in de leidingen en radiatoren van uw cv-installatie, dan moet de cv-ketel harder werken om het huis warm te krijgen. U verbruikt dan onnodig veel aardgas én u stoot meer CO2 uit. Hoort u geborrel en getik? Dan is het tijd om te ontluchten. Ook dat is zo gebeurd als u vooraf even naar het instructiefilmpje kijkt.

Zet de thermostaat iets lager

Stel dat u de thermostaat één graad lager zet dan u gewend bent. Denkt u dat u het verschil merkt? Neem de proef op de som en bespaar direct energie. Ook een goede tip: draai de thermostaat ’s avonds iets eerder omlaag. Dus niet pas wanneer u naar bed gaat, maar een uurtje eerder.

Een slimme thermostaat denkt ook aan uw gasverbruik

Slimme thermostaten zorgen voor warmte in huis wanneer u die nodig heeft. Maar een slimme thermostaat kiest ook voor de meest efficiënte manier om te verwarmen. Tegenwoordig zijn thermostaten zó slim dat ze uw woning leren kennen en zich kunnen instellen op uw leefritme. Blijft u onverwacht langer van huis? Dan kunt u met een app de verwarming lager zetten. En met geofencing kan de thermostaat aan de locatie van mobiele telefoons zien of er iemand thuis is. Is het huis leeg, dan blijft de cv uit.

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Feenstra

Feenstra heeft een lange en rijke geschiedenis. Sinds onze oprichting in 1947 is het vakmanschap dat Feenstra onderscheidt in de markt. We zijn dan ook trots op onze ruim 800 gecertificeerde adviseurs en vakmannen. Zij zijn het die al onze…