Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Zo schrijf je een succesvolle vacaturetekst

08-11-2021, 09:45
Zo schrijf je een succesvolle vacaturetekst
image by pexels burst

Wie een ijzersterke vacaturetekst maakt, heeft een stevige voorsprong in de zoektocht naar sollicitanten in de installatietechniek. De 3 belangrijkste aandachtspunten op een rij.

Met 70 duizend door UWV geregistreerde vacatures in de installatietechniek (september 2021) lijkt het nutteloos nog vacatureteksten te maken. Maar niets is minder waar.

Baanzoekers vinden namelijk nog steeds vooral op vacaturesites een baan, zo blijkt uit onderzoek van arbeidsmarkt onderzoeksbureau Intelligence Group. Het is dus zaak je écht te onderscheiden tussen de vele duizenden andere vacatures.

Hoe val je op en zorg je dat mensen wel reageren op jouw vacature in de installatietechniek?

01. Weet voor wie je schrijft

Het is heel belangrijk je af te vragen wie de doelgroep is van iedere afzonderlijke vacature. Om meerdere redenen.
De eerste is het taalniveau. Schrijf je voor een (v)mbo’er? Dan kun je het beste een basaal taalniveau hanteren – check hier of de woorden die je kiest passen in dit b1 niveau. Het woord arbeidsvoorwaarden is bijvoorbeeld niet concreet genoeg zijn. Ook ‘bovenmodaal’ zegt de gemiddelde (v)mbo’er niet zo veel. Veel hbo’er voelen voelen zich juist niet serieus genomen als ze op b1-niveau worden aangesproken. Iets uitdagender mag dan wel.
Een tweede belangrijke aspect om te onderzoeken, is de reden dat de doelgroep een overstap overweegt. Is dat een goed salaris? Willen ze een breed erkend diploma halen? Veel vrije tijd?
Waar ze op aanslaan, verschilt per leeftijd, opleidingsniveau en opleidingstype. Als je schermt met veel vrije dagen, terwijl de jonge dertiger die je zoekt een huis wil kopen, dan sla je de plank mis. Die reageert beter op een ‘bovenmodaal salaris’.

02. Ken je specifieke kracht

Kijk heel kritisch naar je eigen bedrijf. Wat zorgt ervoor dat je je onderscheid van je concurrent? Wil je excelleren in de snelheid waarop je projecten oppakt? Dan zoek je personeel dat graag afwisselend werk doet, het spannend vindt om van de ene naar de andere klus te racen en wellicht zelfs ‘s avonds wil werken. Wil je de beste zijn in beheer en persoonlijk contact met klanten? Dan zoek je personeel dat graag langdurig op dezelfde plek werkt en sterke communicatieve vaardigheden heeft. Het is hier van belang dat je je bedrijfswaarden kent (gezelligheid, innovatiekracht ed), maar ook de specifieke verwachting van een functie.

03. Breng een sparkle over

Zorg dat je de wens van de sollicitant en je eigen kracht op een aantrekkelijke manier samenbrengt in een vacaturetekst. Bij onderstaande vacature is dat in ieder geval niet gelukt. Dit is één van de 1000 vacatures die staan op Indeed voor ‘elektrotechniek leerling’.

Voorbeeld

“Leerling monteur elektrotechniek

Sollicitatie of meer informatie?
Verstuur je reactie per e-mail naar sollicitatie@xxxx-elektrotechniek.nl

Functie-eisen:

  • In het bezit van vakdiploma’s.
  • Woonachtig in de omgeving van XXX.
  • Gemotiveerd en iets willen leren.

Voor alle functies wordt geboden:

  • Goede arbeidsvoorwaarden.
  • Mogelijkheid tot het volgen van (vervolg)opleidingen.
  • Prettige werkkring in een jong team.”

 

Wat gaat er mis in bovenstaande vacaturetekst voor deze leerling elektrotechniek?

De zoekende partij probeert waarschijnlijk een breed publiek aan te spreken, maar niemand voelt zich écht aangesproken. Daarnaast heeft een gemiddelde leerling geen idee wat ‘goede arbeidsvoorwaarden’ zijn. Daarnaast krijgt de werkzoekende geen gevoel bij het bedrijf en de waarden die er heersen.

De vacaturetekst hieronder heeft de basisprincipes wel goed duidelijk.

Voorbeeld

“XXX  is marktleider in XXX. In verband met de groei zijn wij, per direct, op zoek naar een (BBL) Leerling Paneelbouwer

Wat kun je verwachten?
Een goedgevulde loonstrook. Een betrokken en betrouwbare werkgever. Een jaarlijks keuzebudget van €500,- waarmee wij jouw sportabonnement of nieuwe fiets betalen. Aantrekkelijke studieregelingen. Opties om je (aanvullende) rijbewijzen op onze kosten te halen. Maar liefst 38 vrije dagen. En niet te vergeten.. elke maand een gezellige borrel door onze personeelsvereniging!
Uiteraard krijg je van ons ook een smartphone en/of tablet en een compleet uitgeruste bedrijfsauto met het nieuwste gereedschap.

Wat houdt de functie precies in?
Al vroeg ga je op pad om samen met je collega’s de dag te beginnen in de bouwkeet. Met een bakkie koffie neemt de uitvoerder de planning met je door. De oplevering komt in zicht. De installaties zijn bijna klaar voor gebruik. Met het team ga je aan de slag om de puntjes op de “i” te zetten. Soms begeleid je ook een leerling, die jij de fijne kneepjes van het vak bijbrengt. De opdrachtgever wil nog wat extra werk gedaan hebben. Geen probleem! Eén belletje met de projectleider en het meerwerk komt in orde. De aanpassing geef je door voor de revisietekening en de ochtend zit erop.
Met je tablet bestel je de laatste materialen voor volgende week en werk je direct jouw urenadministratie bij. Vervolgens ga je naar kantoor voor een afdelingsbijeenkomst. Er wordt een nieuw project aangekondigd. Een mooie uitdaging voor het team. Na deze bijeenkomst nog even bijpraten tijdens de maandborrel en daarna op naar huis!”

 

Waarom is deze tekst goed? Het is duidelijk dat het bedrijf verwacht dat de sollicitant graag veel wil verdienen, plezier wil hebben en diploma’s wil halen die ook bij een andere werkgever ook iets waard zijn. Wat bovenal slim is in deze tekst: alles is zo concreet mogelijk aangegeven. Niet alleen ‘opleidingsmogelijkheden’, maar ‘opties om je (aanvullende) rijbewijzen op onze kosten te halen’.
En niet alleen het vage ‘jaarlijks keuzebudget’, maar uitgelegd: ‘een jaarlijks keuzebudget van €500,- waarmee wij jouw sportabonnement of nieuwe fiets betalen’. Kijk, welke leerling wil dat niet.

De kracht van deze werkgever is voorts de ambitie. De woorden ‘marktleider’ en ‘groei’ stralen dat duidelijk uit. Daarnaast voelt de werkgever feilloos aan dat een ‘leerling’ geen idee heeft van een werkdag. De geschetste dag vormt een concreet beeld en komt ook nog afwisselend en gezellig over.

Ofwel: de doelgroep is duidelijk, de aanspreekvorm klopt en als je deze vacaturetekst leest voel je enthousiasme. Ofwel: de fonkeling is voelbaar.

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Vaktechnisch

Informatie voor professional en bedrijf op het snijvlak van vakinhoudelijkheid en actualiteit.