Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Utiliteitsbouw

Y-Towers: Een uitdaging aan het IJ

Bron: www.valstar-simonis.nl 17-12-2021, 10:23
Y-Towers: Een uitdaging aan het IJ
Beeld: Valstar Simonis

Het belooft dé blikvanger van Amsterdam-Noord te worden. In de nieuwe wijk Overhoeks, langs het IJ, verrijzen twee iconische gebouwen van 101 en 110 meter hoog, aan elkaar verbonden door één gemeenschappelijke plint. Deze Y-Towers krijgen verschillende functies: een congreshotel met bijna 600 kamers en een woontoren met ongeveer 290 appartementen. Valstar Simonis is verantwoordelijk voor het ontwerp van alle technische installaties. “Een complex en dus uitdagend project”, vat adviseur Wim Koenen bondig samen.

De uitdaging zit vooral in de grootschaligheid en complexiteit van het totale project. De twee gebouwen tellen straks 100.000 vierkante meter oppervlakte en huisvesten een grote variëteit aan functies: hotelkamers, conferentiezalen, restaurants en bars, een wellnesscenter met zwembad, een breed scala aan appartementen (o.a. startersappartementen, familieappartementen, serviced appartementen en penthouses), een tweelaagse parkeergarage en zo’n 2.000 vierkante meter verhuurbaar kantooroppervlak.

Schijnbare eenvoud

Wim vertelt dat het ontwerp zich ondanks de complexiteit kenmerkt door een schijnbare eenvoud. “Dat is de verdienste van de goede samenwerking tussen alle betrokken partijen. De hoteltoren heeft heldere plattegronden met een duidelijke, repeterende constructie. Elke verdiepingsgang loopt aan één kant door tot de gevel, waardoor er altijd daglicht en uitzicht is.” Hij legt uit dat op de twee bovenste verdiepingen, 31 en 32, een skybar en restaurant komen. “Daarboven stellen we een technieklaag met de liftmachinekamers en de technische installaties, verdekt op.” De techniek voor de conferentiezalen in de plint komen niet, zoals wellicht logisch lijkt, op het dak van het plintgebouw. Wim: “Door dit op de verdieping tussen de zalen en het wellnesscenter te realiseren, kan het volledige dak benut worden voor daktuinen.”

Expressieve architectuur

Waar de 110 meter hoge hoteltoren een ingetogen en strakke vormgeving krijgt, wordt de woontoren van 101 meter qua architectuur een stuk expressiever. De variatie in woningtypen komt tot uitdrukking in de balkons die onregelmatig zijn verspreid over de gevel. “Het spreekt voor zich dat we ook in de woontoren kiezen voor de meest moderne technische voorzieningen”, aldus Wim. “Zo voorzien we de liften van bestemmingsbesturing, gaat het schakelen van de verlichting draadloos en kunnen bewoners met een app de temperatuur of verlichting aanpassen. Verder maken we gebruik van een energieopslagsysteem en warmtepompen, in combinatie met stadsverwarming.”

Uit de startblokken

Het prestigieuze project naast het EYE Filminstituut en de A’DAM Toren, liep meer dan een jaar vertraging op doordat er zowel een nieuwe eigenaar als een nieuwe aannemer kwam. “Maar we zijn nu goed uit de startblokken”, vertelt Wim. “De oplevering staat gepland voor het tweede kwartaal van 2023. Dan is Amsterdam weer een mooie eyecatcher rijker.”

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Valstar simonis

Valstar Simonis is al sinds 1948 een onafhankelijk Nederlands advies- en ingenieursbureau op het gebied van duurzaamheid, comfort en veiligheid in gebouwen. Met ons enthousiaste team van adviseurs en ingenieurs leveren wij vanuit vijf vestigingen in Nederland bij ieder project…