Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Energie

Het slimme EQ-W-concept: zeer efficiënt en duurzaam systeem

Bron: www.breman.nl 23-12-2021, 09:55
Het slimme EQ-W-concept: zeer efficiënt en duurzaam systeem
Beeld: Breman

Breman en Vaanster trekken al een tijd samen op bij de ontwikkeling of het onderhoud van duurzame energievoorzieningen. Zij nemen als installatiebedrijf de realisatie, de service en het onderhoud van installaties voor onze rekening. Vaanster is investeerder en exploitant van duurzame energiesystemen. Afgelopen jaar is de samenwerking intensiever geworden. Breman Utiliteit Zwolle heeft in opdracht van Vaanster het zeer duurzame EQ-W-concept verder uitgewerkt. En is al binnen verschillende projecten bezig dit systeem te installeren. Maar wat houdt dit concept eigenlijk in?

Het EQ-W-concept

Het duurzame installatieconcept is vooral gericht op hoogbouw, zoals appartementencomplexen. Het is een alternatief voor bodemenergiesystemen. Die zijn natuurlijk heel effectief, maar wel complex qua regelgeving. Daarom heeft Vaanster, samen met Visietech en Eplucon (toeleverancier), het EQ-W-concept bedacht. Breman Utiliteit Zwolle heeft dit uiteindelijk verder doorontwikkeld tot een functioneel maakbaar concept.

Het EQ-W-concept is een modulair en schaalbaar systeem met vaste afmetingen en onderdelen, zodat het hele systeem op eenvoudige wijze in gebouwen past. De energieopwekking van de installatie bestaat uit een aantal warmtepompen (het aantal is afhankelijk van de behoefte van het gebouw). Inclusief 1 of 2 dry coolers op het dak. Als back-up bij uitval, is er nog een elektrisch element aanwezig. Elke woning is voorzien van een afleverset met een booster, vanwege veiligheid rondom legionella. De installatie kan volledig prefab en op skids gebouwd worden. Om vervolgens ook zo in de technische ruimte van een gebouw te worden geplaatst. Het is een kwestie van plaatsen, aansluiten en opstarten.

Intelligent systeem

Het voordeel van het concept: het is makkelijk toepasbaar, schaalbaar en is modulair te bouwen. Het systeem kan verwarmen, koelen en voorziet in warm tapwater. Het warmtepompsysteem levert warmte met een lage temperatuur. Voldoende om het gebouw mee te verwarmen. Maar om aan de eisen van voldoende hoge temperatuur aan het tappunt te voldoen en risico’s op de groei van legionella te vermijden, is dit niet voldoende. Elk appartement wordt daarom voorzien van een intelligente afleverset, die de temperatuur verder verhoogt en een kleine voorraad sanitair warm water bevat. In de zomer wordt ook koude geleverd. Zodat ook dan een comfortabel binnenklimaat kan worden gerealiseerd.

Mark de Weerd is Lead Engineer bij Utiliteit Zwolle. “ Het is een zeer duurzaam systeem. Het is aardgasvrij, je hebt een lage CO2-uitstoot en het is efficiënt op de bouw. Omdat je in de werkplaats al zoveel mogelijk prefab bouwt, heb je op locatie weinig montagewerk. En dat is weer energiepositief, want je hoeft niet het hele land door. De kracht van het concept zit hem ook in de eenvoud. Het hele systeem zit robuust in elkaar. En als er iets kapot gaat, neemt de rest het over.”

Mooie ketensamenwerking

“De installatie van dit concept doen we met verschillende Breman vestigingen. Dit zorgt voor een mooie ketensamenwerking. Zo kan alle kennis en kunde en de landelijke dekking goed gebruikt worden. Met een prefab tool maken we bijvoorbeeld de leidingen klaar en die gaan vervolgens in de skids. Waar nodig doen we dit samen met onze eigen Installatiefabriek. Het EQ-W-concept is op dit moment volgens de BENG (NTA8800) één van de meest efficiënte manieren om een collectief gebouw te voorzien van verwarming, koude en warm tapwater.”

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Breman Installatiegroep

De Breman Installatiegroep is een landelijk werkende groep van 36 gespecialiseerde installatiebedrijven. Wij werken zowel voor particulieren als voor de zakelijke markt.
Breman is een belangrijke speler in de service- en onderhoudsmarkt voor woningen. Daarnaast zijn de bedrijven gespecialiseerd…