Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Energietransitie

Wetswijzigingen per 1 januari 2022 rondom energietransitie

Bron: www.technieknederland.nl 06-01-2022, 11:20
Wetswijzigingen per 1 januari 2022 rondom energietransitie
Beeld: Techniek Nederland

Vanaf 1 januari 2022 meer subsidie voor isolatie en warmtepomp

Per 1 januari gelden nieuwe subsidieregels als je je woning wilt verduurzamen. Vanaf dan krijg je, bij twee verduurzamingsmaatregelen, 30% van de kosten vergoed. Dat was eerst 20%. De subsidie kun je besteden aan twee isolatiemaatregelen (vloer-, dak-, spouwmuurisolatie of HR++glas) of een combi van isolatie met een (hybride) warmtepomp. De verhoging van de subsidieregeling geldt in ieder geval tot en met 2024.

De subsidie is een onderdeel van de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) en geldt voor eigenaren die zelf in hun huis wonen. Verenigingen van Eigenaren kunnen voor isolatiemaatregelen terecht bij de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH).

Energielabel noemen bij verkoop en verhuur woning

Per 1 januari 2022 moeten verkopers en verhuurders bij de verkoop of verhuur van hun woning of gebouw het energielabel ook tonen in verkoopadvertenties (bijvoorbeeld via Funda of de makelaar). De tijdelijke opschorting van de handhaving op deze zogeheten advertentieplicht komt daarmee te vervallen.

De milieu investeringsaftrek (MIA) wordt verhoogd

Het kabinet verhoogt vanaf 1 januari 2022 de aftrekpercentages voor milieuvriendelijke investeringen. Het wordt daarmee aantrekkelijker voor organisaties om te investeren in duurzaamheid. De milieu investeringsaftrek (MIA) wordt per 2022 verhoogd naar drie aftrekpercentages, afhankelijk van het bedrijfsmiddel: 27%, 36% en 45%. Deze percentages waren in 2021 13,5%, 27% en 36%.

De nieuwe MIA-percentages gelden voor investeringen in innovatieve bedrijfsmiddelen die staan op de Milieulijst 2022. Onder het hoogste aftrekpercentage (45%) vallen kwalificerende groene investeringen.

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Vaktechnisch

Informatie voor professional en bedrijf op het snijvlak van vakinhoudelijkheid en actualiteit.