Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Installatietechniek

Paree ontwerpt installaties Zorggroep Ter Weel

Bron: www.paree.nl 10-02-2022, 08:34
Paree ontwerpt installaties Zorggroep Ter Weel
Beeld: Paree B.V.

Bij Zorggroep Ter Weel is Paree in de nieuwbouw van ’t Gasthuis ingestapt. Een uitdagend en innovatief project. Voor het eerst in de praktijk gaat Paree met met BIM (Building InFormation Model) werken.

Bij Zorggroep Ter Weel staat onafhankelijkheid, zelfstandigheid, comfort en gemak van bewoners centraal. Wanneer een bewoner zorg nodig heeft, kan dit op maat geleverd worden, zonder dat een bewoner hiervoor moet verhuizen.Om deze hoogwaardige woonmogelijkheden en faciliteiten voor de cliënten van ’t Gasthuis te kunnen garanderen stond nieuwbouw hoog bovenaan de wensenlijst van Ter Weel.

De planning

Om de cliënten zo min mogelijk te belasten met de sloop en nieuwbouw is ervoor gekozen om gefaseerd te werken. De cliënten van Ter Weel kunnen in het bestaande Gasthuis blijven wonen, totdat de nieuwbouw uit fase 1 gereed is. Er worden 18 koopappartementen, 63 zorgappartementen, 5 huurappartementen, een multifunctionele ruimte, eetcafé/de brasserie, keuken en een fitnessruimte gerealiseerd.

Na oplevering van fase 1 verhuizen de cliënten naar de nieuwbouw. In 2023 zal het laatste gedeelte van het oude Gasthuis worden gesloopt om ruimte te maken voor 26 koop- en 36 huurappartementen.

Ontwerpen met BIM

Paree ontwerpt de verschillende elektrische installaties met behulp van Autodesk Revit. Dit 3D-model deelt Paree net als andere partijen (onder andere installateurs) met de aannemer. Samen creëren ze een totaal 3D-model. Het totaal 3D-model is nu de kern van de bouwactiviteiten. Alle informatie die hieruit afgeleid wordt, wordt gebruikt om het project te ontwerpen en de uitvoering ervan virtueel voor te bereiden nog voordat de uitvoeringsfase van start gaat. Bij BIM staat een betere informatie-uitwisseling centraal.

Door het gebruik van BIM kunnen vroegtijdig knelpunten/fouten in het ontwerp worden ontdekt en aangepast. Zo voorkom je dat er tijdens de bouwwerkzaamheden nog problemen naar voren komen die de planning onder druk zetten. Bovendien is er nu van tevoren meer informatie ter beschikking wat, normaal pas later in het traject, op de bouwlocatie, kan worden uitgezocht. Werkzaamheden kunnen nu dus naar voren worden geplaatst. Effectief én efficiënt met een kwalitatief hoogwaardig gebouw als eindresultaat.

Innovatieve 3D-viewer

Een innovatieve 3D-viewer zorgt ervoor dat het 3D-model altijd en overal, in de cloudomgeving, voor alle betrokkenen bij de bouw beschikbaar is. Zowel in de ontwerpfase als daadwerkelijk op de bouwplaats kan het model op pc, tablet of telefoon geraadpleegd worden. Verschillende functionaliteiten zoals het kunnen raadplegen van doorsnedes en het toepassen van bepaalde filters maken het werken met het model inzichtelijker.
De viewer beschikt over nog meer handige functionaliteiten zoals een augmented reality-functie. Zo loopt bijvoorbeeld de monteur virtueel door een leeg gebouw en ziet de hele installatie voor zich.

Duurzame voorzieningen

Residence ‘t Gasthuis is straks volledig toekomstgericht met duurzame voorzieningen. Zo zijn er zonnepanelen, LED-verlichting en verwarming middels bodembronnen in het ontwerp opgenomen. Het gebouw heeft geen centrale infrastructuur. Paree moest dan ook op zoek naar een nieuwe route voor de kabelleidingen. Met inzet van het BIM kregen ze dit eenvoudig en goed in beeld.Naast de volledige elektrische installatie, heeft Paree het gebouw ook voorzien van camerabeveiliging, toegangscontrole, netwerkbekabeling, noodverlichtingsinstallatie, brandmeldinstallatie en de faciliteiten voor zorgdomotica.

Bouwapp voor omwonenden

Speciaal voor de aangrenzende bewoners en belangstellenden van het project is er een bouwapp gelanceerd. Zij zijn hierdoor precies op de hoogte van de bouwwerkzaamheden met bijbehorende planning (tijdlijn) en andere wetenswaardigheden met betrekking tot het project.

 

Meer over deze onderwerpen

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Paree B.V. Elektro-Telecom

Paree B.V. Elektro-Telecom adviseert, assembleert, programmeert, installeert en onderhoudt totaalinstallaties voor Elektro-Industrie, Telecom & Utiliteit. Paree beheerst alle belangrijke specialismen, van industriële automatisering tot en met het brede spectrum van gebouw- en werkplekautomatisering. Uw project wordt gedragen door vakmensen, elk…