Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Installatietechniek

Duurzame installaties voor Stertil

Bron: pranger-rosier.nl 14-02-2022, 08:09
Duurzame installaties voor Stertil
Beeld: Pranger-Rosier Installaties

Pranger-Rosier verzorgt de duurzame installaties van de uitbreiding van Stertil Groep in het Friese Kootstertille.

Stertil, oorspronkelijk opgericht in 1961, is in de loop der tijd uitgegroeid tot een succesvolle, internationale onderneming. Om ook in de toekomst te kunnen blijven groeien, wordt de hoofvestiging in Kootstertille uitgebreid met circa 7.800 m². Bouwbedrijf De Vries neemt de bouwkundige werkzaamheden voor zijn rekening, Pranger-Rosier pakt de installatietechnische werkzaamheden op.

Duurzame installaties

De uitbreiding van Stertil is een ‘groen’ gebouw dat voorzien is van duurzame installaties. Zo wordt de elektriciteit opgewekt met behulp van maar liefst 1.088 zonnepanelen op het dak.
“Stertil doet al veel zelf op elektrotechnisch gebied maar wij hebben met 32 verdeel-inrichtingen de distributie van het elektrische vermogen voor onze rekening genomen”, vertelt André Braaksma, projectleider e-installaties. “In de uitbreiding is verder o.a. een nieuwe hoofdverdeler van 850 Ampère aangebracht voor o.a. de pv-installatie. Een dynamische vermogensregeling zorgt ervoor dat de opgewekte energie niet wordt teruggeleverd aan het net, deze zal ook grotendeels de reeds bestaande hal voeden. De nieuwe hal wordt namelijk voorlopig vooral gebruikt voor opslag.” In de hal zijn ook dimbare ledlichtlijnen gemonteerd.

“Met een VRF systeem, gecombineerd met een WTW-unit voor ventilatie, kunnen ruimtes in het kantoor bovendien geheel gasloos worden verwarmd of gekoeld”, aldus Gerben Pieterman, projectleider w-installaties.  “De grote hal wordt verwarmd met behulp van infraroodstralers. De belangrijkste uitdaging lag in de tussentijdse aanpassingen die we hebben moeten doen. Al met al is het echter prettig werken met een opdrachtgever die zelf ook kennis van zaken heeft.”

Meer over deze onderwerpen

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Pranger-Rosier Installaties B.V.

In Dokkum en omstreken komen de namen Pranger en Rosier al sinds jaar en dag voor. Beide families zijn actief in handel en nijverheid. Vanaf 1967 bundelen Yde Pranger en Jaap Rosier hun krachten. Eerst leveren zij uitsluitend éénpijps-CV-systemen, maar…