Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Opleiding

Terpstra pleit voor meer geld techniekopleidingen in mbo

21 februari, 13:16
Terpstra pleit voor meer geld techniekopleidingen in mbo

Het oplopende tekort aan technici moet snel aangepakt worden, vindt Doekle Terpstra van Techniek Nederland. Daarvoor moet er meer geld vloeien naar de techniekopleidingen in het mbo. Ook pleit Terpstra voor een bonus voor studenten die een technische beroepsopleiding afronden.

Terpstra doet deze oproep aan de politiek in een interview met het AD. Hij maakt zich ernstig zorgen over alle installaties die er moeten komen voor de realisering van alle klimaatplannen op het gebied van mobiliteit, zorg, infrastructuur, gebouwen en woningen. Hier zijn gewoonweg niet genoeg mensen voor. Alle werkzaamheden voor de energietransitie staan momenteel in de wacht, zo stelt hij.

“We laten de beroepsopleidingen links liggen en betalen daarvoor de prijs: een sector van 160.000 medewerkers heeft al een tekort van 20.000 mensen”, aldus Terpstra. Dat aantal van 20.000 kan bovendien nog verder oplopen. Hij noemt het Actieplan Groene Banen van minister Jetten wel “een heel goede eerste stap, in samenspraak met de markt”.

De voorzitter van Techniek Nederland zegt dat hij wellicht “vloekt in kerk”, maar dat hij ook graag ziet dan bepaalde opleidingen ‘op slot’ gaan. Zij moeten minder studenten toelaten. Hij doelt daarmee op opleidingen voor beroepen waar nauwelijks werk voor is, zoals dierverzorger, danser, mediavormgeving en podiumtechniek. Voor deze opleidingen studeren er veel meer mensen af dan er vacatures zijn.

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Vaktechnisch

Informatie voor professional en bedrijf op het snijvlak van vakinhoudelijkheid en actualiteit.