Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Opleiding

Avans en techniekbedrijven sluiten convenant aanpak personeelstekort

Bron: batenburg.nl 24-02-2022, 15:30
Avans en techniekbedrijven sluiten convenant aanpak personeelstekort

Avans Hogeschool en Batenburg energietechniek sluiten 9 november een pact om het tekort aan technisch opgeleid personeel op het gebied van elektrotechniek tegen te gaan. Het gaat de regiobedrijven om de aanpak van het huidig tekort. Maar zeker ook met een focus op de toenemende vraag van personeel rondom de energietransitie.

Samen onderwijs vormgeven

Vanuit de gedeelde uitdaging gaan de partijen intensief optrekken rondom het samen vormgeven van de opleiding elektrotechniek, zodat onderwijs en praktijk nog dichter op elkaar zitten. Denk aan gastlessen, opdrachten in projecten, excursies, afgesproken stage en afstudeerplaatsen, meedoen aan bedrijvendagen, sponsoring labs en een Werkveldadviesraad.

Noodzakelijk

Bedrijven in de nutssector kampen nu al met een nijpend tekort aan technisch personeel. Die schaarste zal naar verwachting alleen maar toenemen. Nederland zit middenin een energietransitie met onder meer de elektrificatie van de samenleving. Kijk bijvoorbeeld de toename van elektrisch rijden en het afstappen van het gebruik van aardgas. Hierin speelt de aanpassing van het elektriciteitsnetwerk een cruciale rol. Om dit tot een succes te maken is meer technisch opgeleid personeel noodzakelijk.

Co-creatie

Deze vorm van samenwerken sluit naadloos aan op toekomstvisie van Avans, de Ambitie 2025, waarin co-creatie met de beroepspraktijk een van de belangrijke thema’s is. Daarnaast is de energietransitie een van de zogeheten zwaartepunten op onderzoeksgebied bij Avans. Met het pact willen de bedrijven en Avans de opleiding aantrekkelijk maken zodat de jeugd kiest voor een richting die een bijdrage levert aan de energietransitie.
Het is het eerste pact dat onderdeel uitmaakt van een landelijk initiatief dat is opgezet door Dutch Power en Stichting 3-E. Dutch Power is een vereniging van 70 vooraanstaande bedrijven in de energievoorziening. 3-E is een stichting ter bevordering van energietechniek in het hoger onderwijs en onderzoek.

Meer over deze onderwerpen

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Batenburg Techniek N.V.

Batenburg Techniek werkt als technisch dienstverlener in het hart van de smart industry. Met ruim 950 specialisten richt Batenburg Techniek zich op het slimmer, veiliger en duurzamer maken van de productie, teelt en vastgoedexploitatie van klanten in de industrie en…