Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Energie

Hogere energierekening? Aardgas besparen is eenvoudig!

Bron: www.technieknederland.nl 3 maart, 15:39
Hogere energierekening? Aardgas besparen is eenvoudig!
Photo by Techniek Nederland
Sinds de inval van Rusland in Oekraïne staat energiebesparing nóg meer in de belangstelling. Als president Poetin de gaskraan (gedeeltelijk) dichtdraait kan de energierekening nog flink oplopen. Ondernemersorganisatie Techniek Nederland zet een aantal tips op een rij om vandaag nog te besparen op aardgas.

Laat de cv-installatie inregelen

Een installateur kan de cv-installatie ‘waterzijdig inregelen’. Dat is het instellen van een optimale balans tussen de cv-ketel en de radiatoren. Waterzijdig inregelen kan een besparing van 10 à 15% opleveren.

Verlaag de temperatuur van het verwarmingswater

Standaard staat de temperatuur van het verwarminswater ingesteld op 80 graden. Vaak is 60 graden voldoende. Zo kan de hr-ketel zuiniger branden. Verlaag niet de temperatuur van het water voor kraan en douche. Dat moet op 60 graden blijven, anders ontstaat een risico op legionellabesmetting. In de handleiding van de cv-ketel leest u hoe u de temperatuur van het verwarmingswater verlaagt. Heeft u de handleiding niet meer, dan zijn de instructies meestal online te vinden.

Breng radiatorfolie aan

Folie op de muur achter de radiator voorkomt dat warmte weglekt naar buiten. Radiatorfolie heeft vooral effect bij slecht of matig geïsoleerde woningen. Radiatorfolie is verkrijgbaar bij iedere bouwmarkt.

Laat slimme thermostaatknoppen plaatsen

Slimme thermostaatknoppen worden met een app aangestuurd. Zo kunt in iedere kamer de temperatuur regelen.

Kies voor een hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt in combinatie met de cv-ketel. De cv-ketel springt alleen bij als het buiten te koud is. Met een hybride warmtepomp bespaart u tot 60% op aardgas. Het systeem bestaat uit een binnen- en buitenunit. In de buitenunit zit een ventilator die warmte uit de buitenlucht haalt. De hybride warmtepomp werkt op elektriciteit.

Laat de cv-ketel regelmatig controleren

Goed onderhouden cv-ketels zijn niet alleen veiliger, ze stoken ook energiezuiniger. De onderhoudsfrequentie is te vinden in de handleiding van de fabrikant. Cv-ketels hebben over het algemeen jaarlijks of elke twee jaar onderhoud nodig.

Plaats radiatorventilatoren

Bovenop de radiator kunt u een kleine ventilator monteren. Radiatorventilatoren werken op stroom en verspreiden warmte door de ruimte. Dat scheelt stooktijd en gasverbruik.

Bijverwarming met infraroodpaneel

Een elektrisch infraroodpaneel straalt heel gericht infraroodwarmte. Het paneel is te monteren aan het plafond of aan de muur. Een infraroodpaneel is handig als bijverwarming op plekken waar bewoners lange tijd stil zitten. Bijvoorbeeld boven een bank of een bureau. U hoeft dat niet de hele kamer warm te stoken.

Waterdruk controleren

Zorg ervoor dat de waterdruk op peil is. Deze moet tussen de 1,5 en 2 bar liggen. Als de druk te laag is, kun je de cv-installatie zelf bijvullen. Het is ook belangrijk om de cv-installatie regelmatig te ontluchten.

Andere, eenvoudige maatregelen

Breng tochtstrips of deurdrangers aan. Zet de thermostaat ’s avonds een uur eerder omlaag. En stook een graadje minder.

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Techniek Nederland

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. We vertegenwoordigen ruim 6.300 bedrijven en zijn als één van de grootste…