Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Energietransitie

Hoe vol is het e-net? Nou, zó vol dus!

Bron: www.makersvanmorgen.com 07-03-2022, 11:16
Hoe vol is het e-net? Nou, zó vol dus!

We horen er steeds vaker over: het elektriciteitsnet raakt overbelast door de snelle groei van elektrisch rijden, zon- en windenergie en all-electric bouwen. Maar hoe vol is het net nou écht? Dat zie je hier.

De Capaciteitskaart Elektriciteitsnet van Netbeheer Nederland (regionale netbeheerders zoals Enexis, Liander en Stedin) toont de drukte op het hoogspannings- en middenspanningsnet en bevat sinds kort twee lagen. De landkaart liet al zien waar nog transportcapaciteit beschikbaar is voor invoeding van bijvoorbeeld zonne-energie. Dankzij toevoeging van een tweede laag kun je nu ook de capaciteit zien voor Afname.

Opvallend rood

Met name die laatste kleurt gevaarlijk rood. Dat betekent: ‘structureel congestie, nieuwe aanvragen voor transport worden niet gehonoreerd’. Dat is slecht nieuws, want daardoor is er dus in grote delen van het land niet of nauwelijks meer ruimte voor uitbreiding. Piet Jan Heijboer, directievoorzitter van Croonwolter&dros, waarschuwde daar ook al voor in het recente interview, en sprak van een ‘wake-up call’.

Zelfs in gebieden zonder kleur is capaciteit niet altijd gegarandeerd, waarschuwt de kaartenmaker. Voor grote nieuwe aansluitingen zijn vaak speciale maatregelen nodig; deze kaarten geven slechts een indicatie. Let op: de kaarten tonen de situatie op het hoogspannings- en middenspanningsnet voor aansluitingen van 3 x 80 Ampère of groter. De kaart geldt nadrukkelijk niet voor consumenten met een huisaansluiting op wijkniveau – het laagspanningsnet.

Meer over deze onderwerpen

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Techniek Nederland

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. We vertegenwoordigen ruim 6.300 bedrijven en zijn als één van de grootste…